De Montserrat a Manresa


Els darrers 23 quilòmetres del camí són l’últim repte físic per al pelegrí abans d’arribar a l’anhelada cova de sant Ignasi. Al mateix temps, els paisatges i les poblacions que travessa, riques en patrimoni i referents espirituals, esdevenen un regal per a tots els sentits. Ja ho diuen: sovint el més bonic d’un viatge no és només el destí sinó el trajecte que cal fer per arribar-hi. 

Enrere: el monestir de Montserrat i les experiències viscudes a la muntanya màgica. Davant: una vintena i escaig de quilòmetres plens de sorpreses patrimonials, naturals i històriques, la majoria d’origen medieval. La darrera etapa del camí Ignasià és l’últim graó que cal superar per arribar a Manresa, la ciutat on fa més de mig mil·lenni Ignasi de Loiola va passar deu intensos mesos realitzant els seus exercicis espirituals. 

Fa més de cinc-cents anys... 

El recorregut comença fent el camí dels Degotalls, ara de baixada, fins a arribar a l’ermita de Santa Cecília, des d’on cal continuar en direcció a l’ermita de Sant Cristòfol, una capella d’origen romànic situada a la vora de la riera de Marganell, ja al municipi de Castellbell i el Vilar, en un paratge idíl·lic al peu del vessant nord de la muntanya de Montserrat.

La ruta continua fins al poble de Castellgalí i segueix per un antic camí medieval, del segle X, que en alguns trams coincideix amb el camí de Sant Jaume. Fent ziga-zagues, a voltes recorrent trams de l’antiga calçada romana que Ignasi segurament va trepitjar en la seva peregrinació a Manresa, s’arriba al castell d’Oller del Mas i tot seguit a la torre de Santa Caterina, des d’on ja s’albira el perfil de la ciutat de Manresa, amb la Seu i la casa d’exercicis espirituals de la Cova de Sant Ignasi com a elements fàcils de reconèixer.

Havent passat l’ermita de la Mare de Déu de la Guia, s’arriba finalment al pont Vell. El moment de passar-hi, com va fer Ignasi de Loiola l’any 1522, fa més de cinc-cents anys, és un dels més emocionants per a la majoria de pelegrins. A l’altre costat del riu Cardener, els espera una ciutat fascinant, plena de punts d’interès: el col·legi dels jesuïtes –on els caminants poden segellar la seva credencial–, la basílica de Santa Maria de Manresa –un dels temples gòtics més impressionants de Catalunya–, el carrer del Balç –un centre d’interpretació situat en un carrer del segle XIV– o l’edifici de la Cova de Sant Ignasi, el final del camí, el lloc ignasià per excel·lència i un dels referents universals del món jesuític. 

No t'ho perdis...

El centre d’interpretació Espai Manresa 1522, la ciutat d’Ignasi, convida a fer un viatge a l’edat mitjana per conèixer tots els secrets dels orígens medievals de Manresa i descobrir, a través de maquetes, projeccions audiovisuals i una museografia exquisida, com era la ciutat que va veure sant Ignasi de Loiola l’any 1522.  


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.