Gaudí més enllà de Barcelona


Naus industrials, criptes, cellers, jardins... La imaginació de l'arquitecte Antoni Gaudí no tenia aturador i l'aplicava a qualsevol repte que se li proposés, sempre amb el seu segell inconfusible. Un segle més tard tenim la sort de poder-la gaudir (valgui la redundància) a diferents indrets de la demarcació de Barcelona, més enllà de la capital. Fem un recorregut per les obres del geni. Ens acompanyes?

Cripta de la Colònia Güell

Gaudí havia d'encarregar-se de tota l'església de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Però la mort de l'empresari Eusebi Güell va fer que només la cripta, magnífica i Patrimoni de la Humanitat, acabés portant la signatura gaudiniana. Alçada entre 1908 i 1914, cada columna de la cripta és diferent, i el conjunt funciona com un rellotge de sol per la llum que es filtra a través dels vitralls amb forma de pinya. El mobiliari que hi trobem també és de Gaudí.

Nau Gaudí

El que es considera el primer edifici de Gaudí el trobem a Mataró. Es tracta d'una sala de blanqueig industrial que va fer per a la Sociedad Cooperativa Obrera Mataronense entre el 1878 i el 1883 i que destaca per l'ús dels arcs parabòlics que més endavant utilitzaria a tantes altres construccions. En l'actualitat, la batejada com a Nau Gaudí és un espai d'art en què s'exposen principalment obres de la Col·lecció Lluís Bassat. A l'exterior es conserven unes curioses latrines, també amb el segell de l'arquitecte.

Jardins Artigas

En aquest espai encantador de l'any 1906 i situat als afores de La Pobla de Lillet, pedres, aigua i vegetació juguen i es combinen de manera elegant, i creen atmosferes diverses, des de ponts fins a escultures i coves artificials. Un racó bucòlic al que convé arribar-s'hi dalt del Tren del Ciment.

Primer Misteri de Glòria

El camí a la Santa Cova de Montserrat és un autèntic museu a l'aire lliure. Molts artistes de renom hi varen deixar obra seva, formant l'anomenat Rosari Monumental de Montserrat. A Antoni Gaudí correspon la idea i execució parcial del Primer Misteri de Glòria (1907-1916), on també trobem escultures de Josep Llimona, Jeroni Martorell i Dionís Renart

Celler Güell

Aquestes dues edificacions, celler i habitatge del porter, situades a Sitges i enllestides l'any 1901, presenten trets plenament gaudinians, tot i que alguns autors posen en dubte l'autoria d'Antoni Gaudí, i en tot cas en seria coautor junt amb el seu ajudant i deixeble Francesc Berenguer. El celler destaca per ser tot de pedra i de perfil triangular. L'edifici acull actualment un restaurant.

 

  • A La Pobla de Lillet encara hi pots trobar una altra obra que s'atribueix al genial arquitecte: el Xalet del Catllaràs


Més informació: