Montserrat,font inspiració


Montserrat, un massís d’imponents roques de formes capritxoses i blocs arrodonits de conglomerat, és un paisatge únic al món, en el qual s’han inspirat diferents artistes. Arquitectes, pintors i escriptors de renom, de diferents estils i èpoques, s’han deixat seduir pels seus encants naturals i els han plasmat a les seves obres. 

L’arquitecte Antoni Gaudí sempre va dir que la seva principal font d’inspiració era la natura. Avui, hi ha diverses teories sobre els paisatges catalans que devien inspirar l’artista a l’hora de dissenyar els edificis modernistes de la Sagrada Família, la Pedrera o la Casa Batlló, a Barcelona. I, sens dubte, la muntanya de Montserrat surt en els primers llocs de la llista. Gaudí era un amant dels paisatges montserratins i diuen que les roques de formes impossibles de la muntanya, com també les estalactites i estalagmites de l’interior de les coves del salnitre de Montserrat, són alguns dels elements on Gaudí va trobar idees per a les seves creacions.

Fent una passejada pel massís, a banda d’imatges que recorden edificis gaudinians, hi veuràs algunes obres reals de l’arquitecte reusenc. I és que Gaudí va posar el seu gra de sorra al Rosari Monumental de Montserrat, un conjunt d'obres situades al camí que condueix del monestir a la Santa Cova. És l’autor de l’anomenat primer misteri de Glòria, que va integrar perfectament a l’entorn, en una cova excavada a la roca. En aquesta obra també s’hi poden veure escultures de Josep Llimona.

Pintors i escultors a la muntanya màgica 

Montserrat ha inspirat Santiago Rusiñol, Hermenegild Anglada Camarasa, Joaquim Mir, Joan Llaverias i molts altres pintors catalans, i també estrangers, com el belga Guillaume Degouve, el francès André Masson o l’irlandès Sean Scully, que ha creat i cedit una sèrie d’obres per decorar l'ermita de Santa Cecília de Montserrat, convertida en un espai dedicat a l’art contemporani.

Al Museu de Montserrat, un espai que recomanem als amants de l’art i la història, s’hi poden contemplar obres d’aquests pintors, i també d’altres  reconeguts pintors i escultors de tots els temps: El Greco, Caravaggio, Monet, Picasso, Miró, Dalí, Casas, Llimona, Rebull o Hugué. El museu ocupa un espai creat per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch al subsol de les places del monestir. 

No t'ho perdis!

La muntanya de Montserrat és un museu a l’aire lliure. Dos dels itineraris que surten del monestir ofereixen la possibilitat de veure escultures de diferents artistes envoltades de vegetació. El camí de la Santa Cova, que porta fins a l’indret on, segons la llegenda, es va trobar la imatge de la marededeu, està decorat amb escultures modernistes que simbolitzen els misteris del rosari. Per altra banda, el camí dels Degotalls és ple de monuments dedicats a personalitats de la cultura catalana com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Emili Vendrell, Pep Ventura o Pompeu Fabra, i de majòliques ofrenades a la mare de Déu.  


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.