La ruta del pa artesà


Si enyores el pa de debò, el que es feia amb mètodes artesanals, farines locals i pasta mare, has de visitar la comarca natural del Lluçanès. Una terra amb identitat pròpia, a mig camí entre la Plana de Vic i el Berguedà, on l'activitat pagesa és molt viva i on els aliments no es fabriquen: es fan. Vine a comprovar-ho a la ruta del pa! Un recorregut que t'encantarà tant si ets un foodie modern com un avi amb nostàlgia del passat.

La ruta del pa artesà és un recorregut gastronòmic per terres del Lluçanès que et permet entendre com es fa aquest aliment de manera tradicional. Els secrets es van desvetllant pas a pas, començant als camps de conreu i acabant a petits obradors amb forns de llenya, mostradors de marbre i la característica aroma del bon pa. 

1. El camp de cultiu 

La qualitat de la llavor és un element que s'ha de cuidar si es vol recol·lectar el millor cereal per elaborar pa. Aquesta és la raó per la qual, al Lluçanès, hi ha alguns pagesos que han decidit recuperar varietats antigues de blat, menys productives però excepcionals a nivell de nutrients, sabor i digestibilitat. El blat forment n'és un exemple d'aquests cereals ancestrals; el blat xeixa, un altre. I de tots dos en pots aprendre molt al Mas Terricabras d'Oristà.

2. El molí fariner

La segona aturada de la ruta del pa es troba al molí de Puig-oriol, a Lluçà, un molí que funciona amb la força de l'aigua des de fa prop de cinc-cent anys. Tota una relíquia històrica i el lloc ideal per visualitzar el procés d'elaboració de la farina: des de la recepció del cereal fins a la seva transformació en pólvores finíssimes en tota la gamma de blancs.   

3. El forn tradicional

D'obradors que aposten per una elaboració artesanal del pa n'hi ha molts al Lluçanès, però el Forn Can Pujals de Sant Boi de Lluçanès és especial. També conegut com Cal Sendu, els dos germans que el porten treballen amb farina de forment, permeten fermentacions llargues i couen el pa lentament amb llenya i a l'estil morú; és a dir, en el mateix lloc on el foc s'ha fet prèviament. Una raresa única a la regió que t'agradarà descobrir!  

  • La ruta del pa artesà és una proposta turística del Consorci del Lluçanès i cal fer reserva per participar-hi. Més informació, aquí.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.