Maresme, un dia de mar


Amb 52 quilòmetres de costa, el Maresme forma part de la costa de Barcelona. A les seves platges s’hi poden practicar tot tipus d’activitats nàutiques, però avui nosaltres no volem navegar, volem endinsar-nos a les seves aigües i descobrir què amaguen. Farem un bateig de submarinisme a Mataró i resseguirem una via brava a Santa Susanna amb ulleres i tub.

Ho farem amb en Carles i la Cris del blog de viatges en català wetravel.cat. Tenim el repte de sorprendre aquest parell de viatgers que durant la seva volta al món van submergir-se en aigües tan plenes de vida com les de Filipines, Indonèsia o Galàpagos. Aquesta és la ruta que seguiran per passar un dia de mar al Maresme.

Port de Mataró
  • 11.00h Bateig de Submarinisme amb Blaumar (Mataró)
  • 14.30h Dinar a Lasal del Varador (Mataró)
  • 17.30h Snorkel a la via brava de Santa Susanna

Blaumar Mataró

Submarinisme, snorkel, passejos amb barca per descobrir la costa, cursos i desenes d’activitats de turisme actiu. Blaumar Mataró és una empresa amb el segell de compromís per la sostenibilitat Biosphere que treballa per oferir activitats turístiques i divulgar el seu coneixement sobre el món marí, sempre de manera respectuosa. Avui, nosaltres, ho farem submergint-nos.  

Blaumar fa sortides de submarinisme a Mataró

Bateig de submarinisme

Tot i que ens vam treure el títol Open Water durant la nostra volta al món, ara fa dos anys que no practiquem submarinisme i creiem que fer un bateig és la millor manera de refrescar els coneixements. Sortim del port de Mataró i ens dirigim a la Trencada on hi ha antigues platges fossilitzades a 11 metres de profunditat on es poden veure desenes d’espècies amagades entre les roques. En Xesco i l’Àlex seran els nostres guies i no ens perdran de vista en tota la immersió. Saltem a l’aigua amb un pas de gegant i.....cap a avall, que falta gent!

La Cris i en Carles fent un bateig de sumarinisme

Què hi ha a les aigües de Mataró?

Els nervis de l’exterior van a menys quan ja portem una estona dins l’aigua i gràcies a la confiança que ens transmeten en Xesco i l’Àlex. La tranquil·litat que es respira allà baix et fa posar tota l’atenció en la màgia d’aquest món desconegut i que representa el 70% del planeta. Bancs de castanyoles i salpes, estrelles de mar vermelles i una morena amagada entre les roques són algunes de les espècies que podem veure en aquesta immersió. Sorpresos que a tocar de la costa de Mataró hi hagi aquesta vida marina i més quan ens expliquen que també és un bon lloc per veure llagostes, milanes, pops i meros. Haurem de tornar-hi!

Espècies submarinisme a Mataró

Dinar a Lasal del Varador

Lasal del Varador és qualitat assegurada. En aquest restaurant al bell mig del passeig marítim de Mataró hi menjareu peix fresc, uns arrossos deliciosos i uns postres per llepar-se’n els dits. Treballen amb producte de qualitat i ecològic i cuinen tenint la màxima cura de les coccions i evitant els fregits. A més és un projecte sostenible integral, ja que el restaurant està construït seguint els criteris d’arquitectura bioclimàtica i amb materials ecològics. També tenen energia solar fotovoltaica per produir la seva pròpia electricitat i solar tèrmica per obtenir l’aigua calenta i la calefacció. Tot plegat el fan un establiment amb Compromís per la sostenibilitat Biosphere. Nosaltres avui compartim una amanida amb maduixes del Maresme, un pop a la gallega i un arròs amb llagostins i cloïsses espectacular. Ho rematem amb un pastís de formatge deliciós!

Eld dinar de Lasal del Varador a Mataró

Vies Braves a Santa Susanna

Amb la panxa plena, agafem el cotxe i ens desplacem fins a un extrem del Maresme, a Santa Susanna, on s’hi poden fer dues vies braves: la de les dunes i la de les caletes. Totes dues tenen una distància d’un quilòmetre. Nosaltres avui farem la de les caletes, més recomanable si es vol fer snorkel, ja que té més zones de roca, on es concentra més vida marina. Ho fem amb l’Andrea, una guia d’Anèl·lides Serveis Ambientals Marins, una empresa que dinamitza totes les sessions d’snorkel a les vies braves de la costa de Barcelona. Vies Braves també són una empresa compromesa amb la sostenibilitat que a través d’apropar gent al mar, els consciencien de la necessitat de protegir-lo. Tenen 26 recorreguts abalisats entre Portbou i Salou, que es converteixen en trams de mar lliures d’embarcacions i, conseqüentment més protegits. Tot plegat la va convertir en la primera experiència marina del món a obtenir el certificat de compromís per la sostenibilitat Biosphere.

La via brava de Santa Susanna per fer snorkel

Snorkel a Santa Susanna

Tot i que la via es pot fer per lliure, recomanem molt fer-la amb guia si no coneixeu les especies que s’hi poden trobar, ja que els guies d’Anèl·lides tenen un gran coneixement de la zona i us podran explicar en tot detall tot el que s’hi amaga. Com amb el submarinisme, ens quedem molt sorpresos amb tota la vida marina que es pot veure a la costa de Barcelona i, en aquest cas, a tocar de la platja. La via brava de les caletes comença a tocar de l’hotel Caprici, on hi ha un conjunt de roques i on ja veiem molta vida. Segueix resseguint la platja de les Caletes, formada per diferents platges petites, i  acaba a l’alçada del càmping Bon Repòs, on ja comença la platja de Llevant. Un quilòmetre molt complet i molt fàcil de seguir.

La Cris i en Carles fent snorkel a Santa Susanna

Què hi ha a les aigües de Santa Susanna?

A Santa Susanna veiem molts peixos pelàgics, que són els que viuen a les roques, com morrudes, sards i variades. Just entrar al mar, veiem grans bancs de vogues. Tenim la sort de veure una rabosa morruda, un peix vermell amb el cap negre, preciós. La nostra guia també ens explica que per la zona és fàcil veure fadrins i donzelles, amb colors molt vistosos, però avui el mar esta una mica mogut i no els hem sabut trobar. En el tram de sorra cap al final de la via, veiem marbres i una palomida blanca que segons ens explica l’Andrea no és tan habitual. Quan arribem a les següents roques, també veiem mol·luscs i crustacis com glans de mart, lapes i eriçons de mar. En total estem una hora i quart al mar i fem la via d’anada i de tornada, 2 quilòmetres. No està malament per acabar un dia de mar!

Algunes de les espècies que es veueu fent snorkel a Santa Susanna

Informació pràctica

  • Blaumar. El centre ofereix tot tipus d’activitats aquàtiques dins i fora de l’aigua. El bateig de submarisime té un preu de 80 euros i inclou tot l’equip i els guies.
  • Sal del Varador. El preu de la carta els caps de setmana surt a 20-25 per persona. Com a referència, una amanida està sobre els 8 i 10 euros i els arrossos entre els 13 i els 17.
  • Vies braves. Podeu consultar totes les activitats guiades gratuïtes que ofereix la plataforma durant l’estiu o consultar a la web les vies braves disponibles i fer-les pel vostre compte. Si voleu fer snorkel, a part de Santa Susanna, la via brava de Calella també és un molt bon punt per veure vida marina.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.