Osona, ruta de tardor


Els dies s’escurcen i els arbres es comencen a tenyir de grocs, taronges i vermells. Gaudir de l’espectacle cromàtic que ofereix la natura és una excusa ideal per sortir de casa. La ruta que us proposem avui ens durà a descobrir part del nord de la comarca d’Osona quan es troba en el seu màxim esplendor cromàtic. Al matí, caminarem entre castells centenaris, al migdia degustarem la campanya gastronòmica de la castanya i, a la tarda, ens endinsarem a una de les fagedes més increïbles de Catalunya: la fageda de la Grevolosa.

Ens hi portarà la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que descriu aquesta ruta com un dia de tardor completíssim que barreja patrimoni, natura i gastronomia. Aquest serà el planning que seguirem:

  • 10.30 h Visita guiada Castell de Montesquiu
  • 12.30 h Visita lliure Castell d’Orís
  • 14.00 h Dinar al resturant Cal Jutge (Orís) – Campanya gastronòmica de la Castanya
  • 16.00 h Excursió Sant Nazari i La Grevolosa

La fageda de la Grevolosa

El Castell de Montesquiu

Gràcies als merlets i al seu bon estat de conservació, quan arribes al Castell de Montesquiu, sembla que t’endinsis de ple en l’edat medieval. El castell té els orígens en una torrassa solitària (una guàrdia) que va fer edificar el comte Guifré el Pilós i que servia per vigilar el pas del riu Ter durant la repoblació de la plana de Vic. Però gran part del que veiem actualment és obra de les reformes de principi del segle XX que va fer Emili Juncadella, l’últim propietari del castell i figura representativa de la burgesia benestant. Durant la visita guiada, descobrireu detalls i curiositats d’aquest castell. Un audiovisual inicial explica, de manera dramatitzada, però molt didàctica, la història a través dels personatges més rellevants que han viscut al castell al llarg dels segles i que, sense ells, l’actual edifici no seria el que és.

El castell de Montesquiu

Els propietaris del castell

Durant anys, el castell, fins al segle XX més aviat casalot, va fer només les funcions de torre de vigilància. No va ser fins el segle XIV quan s’hi va instal·lar Arnau Guillem de Besora i va convertir la torre en un lloc de residència habitual. Al segle XVII, Lluís Descatllar va ampliar i ennoblir el casal. Va fer construir els merlets, els finestrals i l’actual capella, amb ceràmica valenciana i dedicada a Santa Barbàra, patrona del mal temps i dels artillers. L’últim gran propietari del castell va ser Emili Juncadella que, a principi del segle XX, va donar a l’antic casal, l’aparença de castell que té actualment. Va fer desmuntar una escala del segle XVI que hi havia a un palauet de Barcelona per instal·lar-la al castell, igual que va fer amb una portalada i amb les llars de foc. De fet, la major part del mobiliari que es conserva a les sales i habitacions que es visiten en la visita guiada és de l’època que el va habitar ell i quan, va morir l’any 1936, la seva germana.

L'interior del castell de Montesquiu

El Parc del Castell de Montesquiu

El Parc del Castell de Montesquiu és el parc més petit de Barcelona, però té un gran interès paisatgístic. Ubicat al límit de les comarques d’Osona i el Ripollès, a la subcomarca del Bisaura, despunta pels seus boscos densos de roure, faig i pi roig i, des de l’alçada privilegiada del castell, es divisa el cim del Puigmal. No us perdeu les visites des de les terrasses del castell i, si podeu, feu una passejada pel parc abans de marxar del recinte. Durant la tardor, l’espectacle de colors està assegurat.  

Les vistes al Parc del castell de Montesquiu

El Castell d’Orís

La visita al castell d’Orís és lliure. S’hi arriba a través d’un petit sender de pujada de 10 minuts. I el petit esforç que suposa superar els 50 metres de desnivell entre l’aparcament i el castell és 100x100 justificat per les vistes que hi ha des de dalt. No té res a veure amb el castell de Montesquiu, ja que està totalment en runes, però la seva ubicació, dalt d’un turó, ens dona una idea del gran domini de la plana de Vic que es tenia des del castell d’Orís.

De camí al castell d'Orís

Dinar a Cal Jutge (Orís)

De tornada a Orís, haurem fet prou gana com per degustar un bon àpat. El restaurant Cal Jutge està ubicat en una casa del 1.700 preciosa, té diferents menjadors, tots molt acollidors amb parets de pedra i sostres de fusta, i un tracte exquisit. Ofereix un menú elaborat amb productes de temporada sense perdre l’essència de la cuina casolana. L’albergínia fumada amb sobrassada i parmesà o els raviolis de mango i formatge de cabra són bones opcions per començar el dinar. Els arrossos també es troben dins de les especialitats de la casa.

Els plats del restaurant Cal Jutge d'Orís

Campanya gastronòmica de la Castanya

Si hi aneu abans del 10 de novembre, definitivament heu de provar el llom de cérvol embolcallat amb cansalada, cebetes, castanyes i puré de moniato. És el plat que Cal Jutge ha posat dins de la Campanya de gastronòmica de la Castanya, on hi ha 11 restaurants d’Osona Cuina i del Parc Natural del Montseny adherits que ofereixen 18 plats per gaudir de la cuina osonenca amb castanya. Si ho acompanyeu d’uns rovellons, tindreu un àpat de tardor rodó.

Plats de tardor del restaurant Cal Jutge

Excursió Sant Nazari i la Grevolosa

Després d’un bon dinar, res millor que una bona passejada entre colors de tardor. Seguirem la ruta Sant Nazari i la Grevolosa que marca l’aplicació Natura Local. És un bon itinerari per endinsar-nos a la magnífica fageda de la Grevolosa, ja que hi ha dos petits aparcaments senyalitzats i així evitem l’impacte a altres zones més sensibles. Recordeu que la fageda de la Grevolosa és un indret d’alt valor ecològic i és important seguir unes bones pràctiques per mantenir-lo en el bon estat en que a tots ens agrada trobar-lo.

  • No és permès agafar plantes ni, per suposat, animals.
  • Seguiu sempre el sender marcat per preservar al màxim aquest espai natural.
  • No feu servir màquines o instruments que produeixin sorolls estranys a la natura i destorbin els animals
  • No deixeu deixalles.

Caminant per la fageda de la Grevolosa

Ermita de Sant Nazari

Abans d’arribar a la fageda, passem per un corriol al costat del torrent de la Grevolosa ple de boixos i avellaners. És un sender senyalitzat amb diferents plafons informatius com la construcció de les carboneres o la fauna que s’hi troba. Després de creuar aquest bosc, arribem a l’ermita de Sant Nazari. Es tracta d’una ermita restaurada que va ser construïda el 1382 i que el 1721 se li va donar una estructura de mas amb capella. Arquitectònicament no és molt espectacular, però està en un entorn molt bonic amb la fageda de fons i una clariana darrera amb dos roures majestuosos.

L'ermita de Sant Nazari

La fageda de la Grevolosa

Passat l’ermita, i després d’una altra bona pujada, ara sí, arribem a la fageda de la Grevolosa, una de les més majestuoses de Catalunya. Es tracta d’un bosc amb faigs que superen els 30 metres d’alçada i amb alguns exemplars de més de 200 anys. Està inclòs a l’Espai d’Interès Natural Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt per la seva bellesa i interès biològic. La tardor és la millor època per visitar-la. Passejar entre arbres centenaris et fa sentir molt petit, però la calma que s’hi respira entre fulles de colors, reconforta.

La tardor a la fageda de la Grevolosa

Informació pràctica

  • Castell de Montesquiu. Està obert els caps de setmana i festius de 10h a 14.30h entre novembre i març. D’abril a juny i de setembre a octubre també obre de 16h a 18h i juliol i agost està obert de dimarts a diumenge, però només al matí. Les visites guiades són a les 10.30h, 11.30h, 12.30h i 13.30h i costen 3,5 euros per persona.
  • Castell d’Orís. L’entrada és lliure. Només heu d’anar fins a Orís i seguir les indicacions cap al castell, abans d’arribar a Sant Genís, trobareu una zona de pícnic i un aparcament per deixar el cotxe. Des d’allà heu de caminar 10 minuts per arribar a les ruïnes.
  • Restaurant Cal Jutge. Els caps de setmana ofereix un menú per 24 euros o carta que variarà de preu depenent dels plats que escolliu.
  • Campanya gastronòmica de la Castanya. Entre de 12 d’octubre i el 10 de novembre, 11 restaurants de la comarca d’Osona ofereixen 18 plats amb la castanya com a protagonista. Podeu trobar tots els restaurants adherits a aquest link.
  • Excursió Sant Nazari i la Grevolosa. Us recomanem seguir les indicacions de Natura Local i descarregar-vos l’aplicació. D’aquesta manera, arribareu fàcilment a l’inici de la ruta i també podreu seguir l’itinerari sense desviar-vos. Això sí, descarregueu la ruta abans d’arribar perquè a la zona no hi ha cobertura.


Més informació: