Sant Cugat, patrimoni i natura


Té el que va ser el monestir més poderós del comtat de Barcelona, un celler modernista dissenyat per Cèsar Martinell, un espai per tornar-se boig a la recerca d’antiguitats, el Mercantic, i a tocar del centre té el Parc Natural de la Serra de Collserola. Sant Cugat és una ciutat ideal per gaudir del patrimoni cultural i natural.

Avui us proposem descobrir la ciutat a través dels ulls de la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat. Us proposem una ruta d’una dia, amb els horaris que podeu seguir per arribar a tot arreu, que us portarà del monestir al pi del Xandri en bici elèctrica. Qui pedala amb mi?

 • 09.00 h Lloguer bici elèctrica
 • 10.00 h Monestir de Sant Cugat (ruta guiada)
 • 11.30 h Celler modernista
 • 12.00 h Mercantic
 • 13.30 h Tast de cerveses
 • 14.30 h Dinar al Xarlot
 • 16.00 h Collserola: ruta al Pi d’en Xandri
 • Altres idees per descobrir Collserola
Sant Cugat

Sant Cugat en bici elèctrica

Gràcies a la seva orografia, Sant Cugat és un lloc ideal per recórrer en bicicleta. Disposa de més de 30 quilòmetres de carril bici, així que avui m’animo a llogar una bici elèctrica i fer aquesta ruta d’un dia per la ciutat vallesana, en bici.

El Monestir de Sant Cugat

La joia del monestir de Sant Cugat és el claustre del segle XII. És un dels més ben conservats d’Europa i té 144 capitells, tots ells diferents. Us recomanem molt fer una de les visites guiades que ofereixen. Els guies són de 10 i, si us agraden les curiositats com a mi, descobrireu peculiaritats com els avisos de tots els perills que hi ha a l’exterior, representats als capitells de l’ala oest del claustre, l’única amb porta a l’exterior. A més, també us explicaran perquè Sant Cugat va ser el monestir més poderós del comtat de Barcelona. No faig spoilers, si voleu descobrir-ho, animeu-vos a fer una de les visites! ;) Jo he seguit la que es diu 'El monestir més poderós del comtat de Barcelona' que també m'ha portat a descobrir l'església i el campanar.  

El claustre del monestir de Sant Cugat

L’església de Sant Cugat

Si feu la visita un dissabte, també us portarà a descobrir l’església i el seu rosetó, un dels 3 més grans de Catalunya. Pregunteu al guia per la importància del número 8 i la relació entre el món terrenal i el món celestial, està perfectament representat a l’església de Sant Cugat, una de les més atractives del gòtic català.

L'interior de l'església de Sant Cugat

Pujada al Campanar

Un dels principal atractius de la visita guiada dels dissabtes és també la pujada al campanar de l’església. Les vistes de la ciutat des de dalt són espectaculars i, mentre pugeu a la terrassa més alta, també passareu per les interioritats del temple, on es veu a la perfecció la transició entre el romànic i el gòtic.

Les visites des del campanar de Sant Cugat

Celler Modernista

Dissenyat per Cèsar Martinell, es va quedar a l’inici del que havia projectat. Tot i així, el que queda del celler modernista és un testimoni imprescindible per entendre el passat vitivinícola per Sant Cugat, quan dos segles enrere era una població envoltada de vinyes. Si trobeu obert el Vilab, just al costat del celler, demaneu que us encenguin la maqueta per entendre l’evolució del vi a la ciutat.

EL Celler Modernista de Sant Cugat

El Mercantic

Fa més de 25 anys que existeix, però s’ha posat de moda els últims anys. Els caps de setmana, s’ha convertit en un bullici de gent a la recerca d’un moble vintage per decorar casa seva, de fer un vermut a l’aire lliure mentre escolta un concert o, simplement de fer un passeig entretingut abans de dinar. A Mercantic hi ha més de 100 comerciants estables a la nau central i un seguit d’activitats que canvien cada cap de setmana.

Mercantic

La llibreria El Siglo

Per mi, és un dels imprescindibles en tota visita al Mercantic. La llibreria El Siglo s’ha convertit en tot un referent i és la llibreria de vell més gran de l’estat. Forma part de l’univers Mercantic, que no para de buscar experiències que complementin la visita més enllà de la recerca d’antiguitats.

La llibreria Siglo de Mercantic

Tast de cerveses al Xarlot

Si voleu fer un vermut diferent, podeu deixar el Mercantic abans de dinar i apropar-vos al Xarlot, un restaurant on es pot dinar o sopar. És un establiment que també elabora la seva pròpia cervesa artesana. Ofereix visites guiades a l'obrador i tastos a demanda on podeu degustar les 4 varietats que elabora, una bona manera per anar fent boca.

Les cerveses Santa Ilda del Xarlot

Dinar al Xarlot

Després d’un matí tan complet, necessito agafar forces. El Xarlot ofereix diferents opcions de menús amb una varietat de productes de gran qualitat. Un servei exquisit i una cuina ben treballada són dos dels valors d’aquest establiment.

El restaurant Xarlot

El pi d’en Xandri

A peu, en btt, a cavall o en bici elèctrica. Aprofitant que he llogat la bici elèctrica, m’animo a descobrir part del parc Natural de Collserola en bici elèctrica. Segueixo una de les rutes més fàcils que hi ha i que em porta fins el conegut pi d’en Xandri, un dels símbols naturals de la ciutat. És un pi pinyoner monumental de més de 230 anys i de 23 metres d’altura.

El pi d'en Xandri a Sant Cugat

Altres rutes per Collserola

Just quan arribo al pi, em cau un xàfec de primavera d’aquests memorables i he de fer marxa enrere, però si voleu podeu seguir altres itineraris com els que proposa l’aplicació Natura Local o descobrir el parc a cavall amb alguna de les activitats que ofereix l’Hípica Can Caldés.

En bici elèctrica per Collserola

Informació pràctica

 • Bici elèctrica: si no teniu bici, podeu llogar-la a Vaic o a Clinicbikes.
 • Monestir de Sant Cugat: si hi aneu un dissabte, us recomanem fer la visita guiada "El monestir més poderós del comtat de Barcelona" (5 euros). Els diumenges, ofereixen l "Impro-claustre, crea la teva pròpia visita" (5 euros), una visita diferent, on el guia improvisa en funció de les preguntes i inquietuds del públic. Molt recomanada també, però és a les 12, així que haureu de fer la ruta d’una altra manera i potser deixar el Mercantic per un altre dia.
 • Església de Sant Cugat: la visita és lliure, però si feu l’opció guiada de dissabte, tindreu l’oportunitat de pujar al campanar. Només s’hi pot pujar amb visita guiada.
 • Mercantic: És obert de dimarts a diumenge, però els dissabtes i els diumenges al matí són els dies més concorreguts. Si hi aneu diumenge més tard de les 12h, haureu de pagar una entrada simbòlica de 2 euros. És una manera de regular el gran volum de gent que hi va.
 • El Xarlot: ofereix diferents opcions de menú que podeu consultar aquí. Si voleu fer la cata, haureu de fer visita prèvia.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.