Súria, de ruta medieval


Que aquest cap de setmana se celebri a Súria la Fira d’Oficis Medieval no és casualitat. El Poble Vell manté l’estructura de la vila que va néixer al voltant del castell de Súria i els carrers que, posteriorment, van fer créixer aquest petit nucli medieval. Avui, descobrirem la història d’aquests carrerons, marcada per la geologia del terreny, i acabarem el dia passejant pel costat del riu Cardener.

Ho farem acompanyats d’en Carles i la Cris del blog de viatges en català wetravel.cat, que han seguit aquesta ruta d’un dia per descobrir l’essència medieval de Súria:

  • 10.30h Visita guiada pel Poble Vell
  • 12.30h Tast de les falletes de Súria i cervesa artesana Pirata
  • 14.00h Dinar al restaurant Copi
  • 16.00h Itinerari de natura pel riu Cardener
El poble antic de Súria

Visita guiada al Poble Vell

Una visita guiada de 2 hores ens porta a descobrir tots els detalls i curiositats de la Súria Medieval. És una ruta molt complerta i 100% recomanable que recorre tots els carrers del Poble Vell, però també s’endinsa al castell, on coneixem la història de l’edifici més antic del municipi, i a l’església, on descobrim com va afectar el brot de còlera al poble i quins van ser els orígens eclesiàstics de la població. Un recorregut per la història de Súria que permet entendre el seu present. A continuació us detallem alguns dels punts que es visiten.

El Poble Vell de Súria

Els orígens de Súria

Els carrers Major i Sant Climent són els més antics del Poble Vell de Súria, edificats al voltant del segle XIII al costat del castell (fins llavors només una torre d’homenatge). El carrer Major era el lloc on s’hi concentraven les botigues durant l’edat mitjana. Una carnisseria on s’hi venia principalment porc i xai; una botiga de venda de pesca salada, amb bacallà remullat o conservat en sal i on també servien les provisions d’oli i aigua ardent; i un forn i una taverna, que es donaven per subhasta pública i havien de vendre pa i vi de qualitat. Completava l’oferta un hostal al camí Ral. El carrer Sant Climent és un dels més estrets del Poble Vell, fa ziga-zagues, i encara manté alguns porxos i alguns arcs.

El carrer Sant Climent, un dels més antics

Els orígens del castell de Súria

L’entrada al castell de Súria és un dels punts forts de la visita guiada pel Poble Vell. És des de dins des d’on es pot veure amb claredat el seu origen: una torre d’homenatge construïda cap al segle X pel comte de Barcelona com a torre de vigilància, que servia per controlar la frontera entre cristians i musulmans.

La torre del castell de Súria

La història del castell

Dins del castell, descobrim la història completa a través d’un relat explicat per Guillem de Bosch, qui va ser el castlà al segle XIV, la persona de confiança que nomenava el senyor perquè es feia càrrec del castell en la seva absència. De torre de vigilància va passar a residència i castell al 1300 quan va ser propietat dels senyors de Cardona. Entre els segles XVI i XVII Súria es va convertir en una vila fortificada, el castell va incorporar elements de defensa i el poble va créixer amb noves cases i carrers. Al segle XIX, el poble comença a traslladar-se al costat del riu on s’hi ubiquen fàbriques tèxtils i es fa la carretera cap a Manresa, fins que el 1920 el castell és abandonat fins el 1980, quan es comença a rehabilitar. Al llarg de tots aquests segles, a part de residència dels senyors feudals, el castell ha estat presó, convent de monges, fàbrica de seda, escola parroquial i mas.

L'interior del castell de Súria

L’església del Roser

Un altre dels punts que es visiten és l’església del Roser. Fins la Guerra Civil va ser l’església parroquial de Súria, però durant el conflicte va ser saquejada i cremada i la van tancar fins els anys 50, quan hi van fer una reforma molt justa. A l’interior es poden veure restes iberes, tombes de lloses de nens de l’època preromànica, quan s’enterraven els nens a la sagrera, i l’absis romànic, que manté unes pintures romàniques molt bàsiques, però ben conservades. No sap qui les va pintar, però hi apareix un campaner i una hipòtesi diu que ell mateix en va ser l’autor. A banda, l’església té una exposició permanent sobre l’epidèmia de còlera que va patir Súria el 1885, quan va morir un 15% de la població en poques setmanes.

L'església del castell de Súria

El poble dels segles XVI i XVIII

A part del creixement del Poble Vell amb carrers, cases i muralla, Súria també va fer obrir dues portes d’entrada a la població: la de Manresa i la de Cardona. Aquesta segona encara és actualment una de les entrades al poble i un dels punts més fotogènics. No us perdeu una passejada per aquest racó encantador.

El portal de Cardona a Súria

La falla de Migmón

Com Cardona, Súria també té un subsòl ric en sal i potassa i una història geològica interessant. Forma part del Geoparc de la Catalunya Central, principalment per la falla de Mig Món. És un anticlinal fallat, és a dir, un aflorament on les capes de roca estan plegades i trencades per les intenses forces de les plaques que fa milions d’anys van aixecar els Pirineus. La llegenda diu que en aquest indret, quan es va crear el món, Déu va ajuntar les dues meitats de l’escorça terrestre. D’aquí el nom de Migmón. Si voleu veure bé la falla, heu d’anar a la sortida del poble en direcció Cardona. Allà trobareu una placa explicativa i, just davant, podreu veure el fenomen.  

La falla de Migmón de Súria

Maridatge de falletes i cerveses La Pirata

Per donar a conèixer la falla de Migmón, fa sis anys que la Fleca de la Font va crear les falletes, unes galetes artesanes de coco, cacau i ametlla amb la forma de la falla que es venen dins d’una caixa on es difon l’existència d’aquest fenomen. L’Àngel, el pastisser que va idear aquestes galetes, ens fa un tast maridat amb dues cerveses artesanes La Pirata, una marca de Súria que ha guanyat diferents premis a diversos festivals de cerveses artesanes i que exporten a tot el món. La Pastelón i la Hard Desicion són les dues cerveses que hem fet servir per maridar les falletes ja que contenen ingredients com el cacau o la canyella i estan elaborades per combinar amb dolços.

Maridatge de falletes i cervesa

Dinar al restaurant Copi

Al barri de Salipota, hi ha el restaurant Copi amb més de 30 anys d’història. És un lloc sense pretensions, capitanejat per en David, fill dels primers propietaris, que treballa molt bé el producte de proximitat i la cuina de mercat. Ofereix opcions per a totes les butxaques, des de tapes i plats combinats fins a plats més elaborats. Heu de provar, sí o sí, les braves, amb la mateixa recepta que fa 33 anys, els embotits de proximitat i el pop a la Gallega. De segon, amb qualsevol plat de carn o de peix, segur que encertareu.  

El dinar al restaurant Copi de Súria

Itinerari de natura pel riu Cardener

Per aprofitar un dia de tardor espectacular, ens animem a fer una passejada resseguint el curs del riu Cardener al seu pas per Súria. Una ruta que dura una hora i 40 minuts, sense parades. És un itinerari fàcil i pla que es pot seguir a través de la ruta que proposa l’aplicació Natura Local i els plafons informatius que trobes al costat del riu.

Súria des del riu Cardener

El bosc de ribera del Pla de Reguant

Després de resseguir el tram que passa per l’interior del poble, arribem a un bosc de ribera preciós. El bosc del Pla de Reguant és una de les millors arbredes del riu Cardener, classificat com Espai d’Interès Natural. Nosaltres trobem un tronc a terra, on fem un descans mentre contemplem com els arbres van mudant les fulles. Ens encanta la tardor!

EL bosc de ribera de Súria

El mirador de la Creu de Rosselló

És el punt més elevat de la ruta, on hi ha l’antiga creu de terme que senyalitzava l’arribada a Súria. Està just a sota del pou 4 de les mines de sal de Súria i és un mirador ideal per acabar la ruta d’avui des d’on es contempla el Poble Vell, el poble actual i la muntanya artificial de sal.Les vistes des del mirador de la Creu del Rosselló de Súria

Informació pràctica

  • Poble Vell. La visita guiada es fa normalment a les 11h però cal reservar abans. No hi ha número mínim de persones i també s’adapten a altres horaris.
  • Castell i església. Només hi podreu entrar si feu la visita guiada. Normalment no estan oberts.
  • La Fleca de la Font. És l’única pastisseria artesanal que queda a Súria i són els creadors de les falletes de Súria.
  • Restaurant Copi. El cap de setmana ofereixen carta amb un munt de varietat: des de tapes, plats combinats i primers i segons. Depenent del que demaneu tindrà un cost diferent, però compteu que podeu menjar per 15 euros si feu plat combinat i postres i per 25 amb menú complet.
  • Itinerari de natura. El trobareu detallat a l’aplicació Natura Local i també trobareu cartells informatius al llarg de la ruta. Es pot fer en una hora i 40 minuts i és adaptat per a tota la família. Comença i acaba a l’estació de busos de Súria.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.