Territori boletaire


Amb més de cent mil hectàrees protegides, setze espais naturals i una reserva de la biosfera, els boscos de les comarques de Barcelona atreuen cada tardor a milers de caçadors de bolets. Arriben preparats amb ganivets i els seus inconfusibles cistells de vímet, i no els importa caminar molts quilòmetres a la recerca de les espècies de fongs més apreciades. En troben a les pinedes del Maresme i entre les fulles caigudes dels boscos d'Osona, però el seu racó preferit està ubicat una mica més al nord: a la comarca del Berguedà, terra de plàcids altiplans i muntanyes escarpades.

Si ha plogut prou a finals d'estiu, tan bon punt apareixen els primers freds, els rovellons, els ceps, les trompetes de la mort i els fredolics són fàcils de recol·lectar. Creixen a tot arreu i, en poc temps, el cistells estan plens. Però no et preocupis si la sort no t'acompanya o si no tens prou coneixements per saber si el bolet que has trobat és comestible o no ho és. Aprofita la visita al Berguedà per apropar-te al Museu d'Art del Bolet de Montmajor o a qualsevol de les fires i mercats que s'organitzen a la comarca, i, de fongs, en tindràs per escollir!  

A La Pobla de Lillet, per exemple, s'organitza a finals de setembre una de les festes del bolet més importants. Amb la seva proposta d'activitats per a totes les edats, com ara la popular exposició micològica, el concurs de fotografia o el tast gastronòmic, el municipi ret homenatge a l'aliment que protagonitza tants àpats de tardor a Catalunya.

Com a mercat del bolet interessant, destaca el que s'obre cada dia de setembre a novembre a Cal Rosal. És un dels més antics de Pirineus Barcelona, i t'encantarà per la gran de varietat de fongs i productes agroalimentaris de proximitat que s'hi posen a la venda.

I si, a més de comprar, també vols tastar les delícies dels boscos de la comarca, ho tens fácil gràcies a la Cuina del Bolet del Berguedà, una campanya que et permet degustar receptes tradicionals o de cuina d'autor a un preu raonable. Rovellons saltats amb alls i julivert, ceps amb llaminadura de vedella o ravioli de botifarra amb crema de llenegues són només tres dels plats que acostumen a servir els restaurants adherits a aquestes jornades gastronòmiques.

 


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.