Vilanova i la Geltrú, des del mar


Vilanova i la Geltrú ha viscut del mar des de temps immemorials. Les restes d’un poblat iberorromà demostren que fa més de 25 segles ja se sortia a pescar i a navegar. Avui, les pràctiques han canviat, però l’essència continua sent la mateixa. Ens proposem descobrir els orígens de Vilanova i conèixer-la des del mar: primer, fent caiac i, després, a bord d’un veler.

La proposta ens la fan la Cris i en Carles, del blog de viatges en català wetravel.cat, que ens han dissenyat un itinerari d’un dia per fer una ruta de mar per Vilanova i la Geltrú. Qui s’hi apunta?

  • 10.00h Espai Far
  • 11.00h Ruta amb Caiac amb Cota Zero
  • 14.30h Dinar a la Daurada
  • 17.00h Passeig marítim, platges i escultura Pasífae
  • 19.00h Sortida amb veler amb Naitseil per la posta de sol
Veler posta de sol

El Far de Sant Cristòfol

Per posar-nos en situació, comencem el dia al Far de Sant Cristòfol. Amb 21 metres d’alçada, il·lumina el camí dels vaixells que es troben fins a 19 milles (35 km) mar endins. Però no sempre ha sigut tan alt. El primer far va posar-se en funcionament l’any 1834, però era molt limitat en alçada i projecció de llum. Així que l’any 1866 es va fer un segon far amb habitatge pel faroner i llum fixa. L’actual far es va inaugurar l’any 1905, després que els pescadors de Vilanova demanessin fer-lo més alt. La demanda va arribar després de l’Any dels Negats, quan una tempesta va ofegar 22 pescadors. A partir de llavors també es van millorar les prediccions meteorològiques i es va crear una barca de salvament marítim.

Far de Sant Cristòfol Vilanova i la Geltrú

Espai Far

La història del far es pot descobrir dins de l’edifici, concretament al Museu del mar, on també us explicaran la vinculació que ha tingut Vilanova amb el mar des de l’època ibèrica. Descobrireu com era l’antic barri de mar i la bonica estampa de les barques a la platja abans que es construís el port i es canviés, per sempre, la fisonomia de la façana marítima. Aprendreu quines són les arts de pesca (menors i majors) que ha mantingut Vilanova, un dels municipis que n’ha conservat més. Sabreu els diferents oficis relacionats amb el mar que ocupaven els carrers de Vilanova: des dels boters que construïen les bótes per portar vi i aiguardent a Amèrica, fins als mestres d’aixa i calafat que ideaven els vaixells de pesca, passant per l’encantador de peixos de la subhasta pública. No us perdeu tampoc l’espai “Un objecte, una història”, un projecte de recuperació de la memòria oral que recull testimonis reals sobre la vida de mar de Vilanova durant el segle passat.

Espai Far Vilanova i la Geltrú

Museu de Curiositats Marineres Roig-Toqués

Al recinte del Far, hi ha un espai que heu de visitar sí o sí per descobrir qui era la carpa Juanita, un peix que menjava amb cullera i bevia amb porró. Era la mascota de Francesc Roig, un col·leccionista de tot tipus d’objectes relacionats amb el mar que la família va cedir al municipi quan va morir l’any 2008. Ara, un recull de tots aquest objectes, des de peixos dissecats fins a mascarons de vaixells i, fins i tot, sorra de diferents platges del món estan exposats en aquest recinte creant un espai molt emblemàtic que reprodueix l’antic Museu de Curiositats Marineres, que Roig va tenir obert a casa seva durant més de 60 anys.  

Museu de curiositat marineres Vilanova i la Geltrú

Ruta amb caiac “Els Colls-Miralpeix”

A la platja del Far ens esperen en Fredi i la Roser de Cota Zero, els guies que ens portaran a fer una ruta en caiac per la costa més rocosa del Garraf, la zona dels Colls-Miralpeix, on veurem diversitat de cales,  penya-segats i coves, a més d’un búnker de la Guerra Civil. Abans de posar-nos a l’aigua, en Fredi ens fa una classe teòrica sobre com palejar i com conduir el caiac. La veritat és que és molt útil, ja que tot i que no és el primer cop que fem caiac, mai abans ningú ens havia explicat de manera tan didàctica com remar. Amb la lliçó apresa, arriba el moment de posar-se a l’aigua. Avui el mar esta mogudet i l’entrada, saltant les onades, ja és tot un repte.

Ruta en caiac pels colls del Garraf

Cala Xica

Un cop superem el punt on trenquen les onades, la conducció del caiac és més fàcil i comencem a gaudir d’aquesta costa salvatge del Garraf que desconeixíem. Ens sorprèn la quantitat de coves i penya-segats que es veuen des del mar i les diferents caletes, buides de gent, que anem veient pel camí. Parem a cala Xica, ja al terme municipal de Sitges. Quina meravella! L’aigua turquesa ens espera per fer-nos una capbussada sota els penya-segats. Un suc per recuperar forces i desfem el camí per tornar de nou a la platja del far. Ara, el vent ens ajuda una mica i fem el camí més ràpid.

Cala Xica al Garraf

Platja del Far

Desembarquem de nou a la platja del Far, una platja immensa que des de l’any passat s’ha naturalitzat i les dunes i la seva vegetació estan recuperant el terreny que havien perdut i que havien ocupat els vehicles (fins fa dos estius, al seu lloc hi havia un gran aparcament de cotxes gratuït). D’aquesta manera, s’ha retornat a la platja el sistema dunar que evita l'erosió natural i que ha permès convertir aquesta platja semiurbana en una platja natural.

La platja del far de Vilanova i la Geltrú

Dinar a la Daurada

Xino-xano resseguim, ara caminant, el primer tram del passeig marítim en direcció a la Daurada, un restaurant a l’extrem de la ronda del Port amb unes visites immillorables de la costa vilanovina. A part de gaudir de les panoràmiques, degustem un menú d’arròs de marisc que ve acompanyat d’uns bunyols de bacallà amb un toc de mel boníssims, una amanida russa fumada deliciosa i uns musclos a la marinera per llepar-nos-en els dits.

Dinar a la Daurada de Vilanova

Escultura Pasífae

Havent dinat, ens disposem a descobrir l’altra part del litoral vilanoví que ens queda per conèixer, així que resseguim el passeig marítim fins a la famosa escultura de Pasífae. Obra de l’escultor vilanoví Òscar Estruga, aquesta immensa escultura resumeix els mites de Pasífae i el Minotaure i simbolitza la unió dels pobles del mediterrani. És un símbol de Vilanova, des d’on també hi ha una molt bona perspectiva de la façana marítima de la ciutat.

Escultura Pasífae de Vilanova

Les platges de Vilanova

Si a la tarda us voleu fer una remullada, a una banda de l’escultura trobeu la platja de Ribes Roges i, a l’altra la d’Adarró. Totes dues disposen dels certificats i distintius de qualitat Bandera Blava, Biosphere i Ecoplayas. Són dues platges llargues, planes, ideals per un públic familiar i amb tots els serveis i formen part de les platges urbanes de Vilanova.

La platja d'Adarró de Vilanova

Sortida en veler amb Naitseil

Per acomiadar aquesta ruta marítima, tornem a sortir a mar. Aquest cop ho fem a bord del veler Bella-Lola de Naitseil, un vaixell preciós que ens porta a navegar durant dues hores. Quan sortim del port, ens endinsem un parell de milles mar endins, apaguem els motors i provem la navegació només a vela. Quina tranquil·litat sentir només la remor del mar i el vent com trenca a la vela!

Sortida en veler per la posta de sol

Posta de sol

Poc a poc, el sol es comença a pondre i es comença a reflexar al mar, deixant una imatge preciosa. Anem tornant a ritme lent, mentre el sol es va fonent i amagant-se darrera les muntanyes. Nosaltres ens quedem amb la imatge del mar vermell i els pals dels vaixells amarrats al port a contra llum. No hauríem trobat millor manera per acomiadar aquesta ruta de mar a Vilanova i la Geltrú.  

Posta de sol al port de Vilanova

Informació pràctica

  • Aparcament. A ple estiu aparcar a Vilanova, pot ser un autèntic mal de cap. Des que s’ha naturalitzat la platja del Far, l’ajuntament ha posat un aparcament als afores amb un servei d’autobús llançadora gratuït. També es pot provar d’aparcar al pàrquing de la Daurada. Si dineu allà, us validaran el tiquet gratuïtament. La tercera opció és aparcar a la zona blava. Deixar el cotxe tot el dia pot costar entre 10 i 15 euros.
  • Espai Far. Del 15 de juny al 14 de setembre, obert de dimarts a diumenge de 10 a 13h i de 17 a 20h. Del 15 de setembre al 14 de marc, de dimecres a divendres de 10 a 13 h, dissabtes i diumenges fins a les 14h i dissabte també de 16 a 18h. I del 15 de març al 14 de juny, de dimecres a diumenge de 10 a 14h i divendres, dissabte i diumenges també de 17 a 19h. El preu de l’entrada és de 4 euros per a adult i de 2 euros per a infants, estudiants, jubilats i altres col·lectius que podeu consultar aquí.  Al llarg de l’any, l’Espai Far també ofereix altres activitats com tallers infantils, visites a barques de pescadors o visites comentades.
  • Ruta caiac Cota Zero. Fem l’excursió “Els Colls”, d’unes tres hores, amb guia per 35 euros per persona. També tenen altres excursions familiars i lloguer de caiac sense guia.
  • La Daurada. Els caps de setmana ofereix carta i un menú d’arrossos per 35 euros per persona.
  • Sortida en veler Naitseil. Fem l’excursió per veure la posta de sol que organitza l’empresa Naitseil que també ofereix cursos de vela. Costa 40 euros per persona i inclou una copa de cava.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.