La comarca secreta

El Moianès és el secret més ben guardat de les comarques de Barcelona. Serà perquè és petita o perquè està envoltada de tres gegants anomenats Bages, Osona i Vallès Oriental, però si t'hi acostes prou descobriràs una terra amb un patrimoni molt interessant i personalitat pròpia. T'animes a conèixer aquesta joia única? 

La pedra és, potser, el primer element que hem d'admirar al Moianès. De pedra són les coves del Toll de Moià, el refugi on van viure els seus primers pobladors. També el dolmen del Pla de Trullàs, un sepulcre megalític que es troba a Monistrol de Calders. Amb pedra es van fer els més de setanta capitells que decoren el claustre de Santa Maria de l'Estany tan delicadament, i també els forns de calç de Calders i les barraques de vinya on s'hi guardaven les eines de conreu: n'hi ha de molt maques a Monistrol de Calders!

L'aigua és la protagonista de les poues de glaç de Castellterçol, una població que va subministrar barres de gel natural als vaixells, peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins entre els segles XVIII i XX. Excavades a les voreres del riu i amb una fondària d'uns 10 metres, les d’en Ginebreda ofereixen visites guiades! Al Parc del Molí Nou hi ha un antic molí fariner que encara conserva un embassament d'aigua: el trobaràs a Moià i és un lloc ideal per entendre com funcionaven els molins hidràulics tradicionals de la comarca. I als Cingles de Bertí hi ha Sant Miquel de Fai, un espai natural on l'aigua modela privilegiats paisatges. 

T'atrauen més la terra, els animals i els arbres? Doncs no marxis del Moianès sense explorar el mas d'Esplugues de Castellcir, un del punts visitables de l’Ecomuseu del Moianès, on podràs descobrir com es vivia antigament en una casa pairal típica.


Més informació:

Turisme del Moianès
Coves del Toll
Monestir de Santa Maria de l'Estany
Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç
Poues de glaç de Castellterçol
Turisme de Moià
Sant Miquel de Fai
Ecomuseu Moianès
Vol Xerpa