Rutes en BTT i gravel per gaudir de l'esport i la natura

Posa a punt la teva bicicleta de muntanya o de gravel, agafa el casc i  el bidó d’aigua, i llençat a l’aventura. Gaudeix, sol o acompanyat, d’algunes de les millors rutes de la província de Barcelona, descobreix el Penedès, la famosa ruta Cavalls del Vent, o un recorregut que et farà passar tant per mar com per muntanya. Estàs preparat?

Penedès

El Penedès ofereix múltiples rutes, molt accessibles, tant de BTT com de gravel. La Penedès 360 Original, per exemple, és una circular de gravel de 162 km dividits en quatre etapes, amb poca dificultat tècnica. Amb inici i final a Vilafranca del Penedès, la 360 et portarà per zones rurals i pobles encantadors com Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix i Sant Sadurní d’Anoia.

Per la seva banda, la Penedès 360 All Mountain et permetrà recórrer la comarca per corriols, camins i pistes. Sortint des de Sant Sadurní d’Anoia, la ruta té un total de 180 quilòmetres i més de 4.000 m de desnivell positiu, dividits en quatre etapes d’entre 40 i 55 quilòmetres.

Tant per la The Original com per la All Mountain, la recomanació és seguir les indicacions de la Penedès 360. Amb tot, ambdues rutes es presten a fer adaptacions, traient o afegint etapes per fer-te-la a mida.

Berguedà

La Cavalls del Vent és, segurament, una de les rutes més emblemàtiques del nostre país, i fer-la en BTT et permetrà descobrir com mai els senders i pobles més impressionants del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Amb un itinerari de 225 km i més de 7.300 metres de desnivell positiu acumulat, la Cavalls del Vent és una ruta molt exigent, només apte pels ciclistes més preparats. Amb tot, el circuit es pot fer en tres etapes (pels riders amb més nivell) o en quatre, la qual cosa permet distribuir millor els quilòmetres, desnivells i trams de dificultat tècnica. A més, fer-ho en quatre etapes et permetrà gaudir més de la ruta i disposar de temps per a visitar petits pobles de muntanya com Bagà, on comença i acaba l’itinerari.

Osona

La comarca d’Osona és ideal per a qualsevol amant del BTT, gràcies a les desenes i desenes de rutes disponibles senyalitzades i aptes per a tots els nivells. A la Plana de Vic, per exemple, trobem 11 rutes, des de les verdes, les més fàcils, com la Vic-Gurb-Vic de 8 km, fins a les de més dificultat, les negres, com la Puigpelat-Sant Martí Xic-Puigpelat, una ruta de 43 km i 1.400 metres de desnivell acumulat que et descobrirà elements històrics que daten del segle XI.

La Vall de Sau Collsacabra, per la seva banda, té gairebé una vintena de rutes amb més de 250 quilòmetres senyalitzats, mentre que el Lluçanès disposa de vuit rutes amb un total de 220,13 km senyalitzats. Totes elles estan catalogades per colors, segons el seu nivell de dificultat.

Osona és, sens dubte, una de les comarques on trobaràs més opcions de rutes per gaudir al màxim de la teva BTT.

Maresme

El Maresme té la particularitat que, per la seva orografia, et permet gaudir en una mateixa ruta tant de mar com de muntanya. De fet, són molts els recorreguts que ens ofereix la comarca, però la BTT-15 entre el Montnegre i la costa és especialment destacable precisament perquè et permetrà gaudir de paisatges molt diferents en un mateix recorregut. La ruta, que té uns 43 km de distància i 900 metres de desnivell positiu acumulat, comença i acaba a Tordera. En el moment de pujar a la bici el camí et portarà de pujada cap a la part nord-est del Montnegre, entre Tordera i l'antiga parròquia d'Hortsavinyà. Després el track et farà baixar arran de costa fins a Pineda de Mar per, a continuació, tornar al punt d'origen, primer per Malgrat de Mar i finalment per Palafolls, on et recomanem que facis una breu parada per visitar el seu castell.


Més informació:

Penedès 360
Rutes al Maresme
Pedala el Berguedà
Rutes per Osona
Cicloturisme a les comarques de Barcelona