Art, artesans i artesania... quan les coses es feien a mà

Catalunya té una llarga tradició en la creació de peces artesanals. En un temps d’industrialització i cadenes de muntatge, conservar el patrimoni immaterial dels antics oficis i l'artesania i poder descobrir com es fabricaven les coses antigament es converteix en una oportunitat única de valor incalculable. Pell, paper, cuir, fusta, ceràmica, rajoles… Volta per les comarques de Barcelona i comprova de primera mà les tècniques que utilitzaven per crear productes que es feien servir en el dia a dia.

Hi ha dues rutes a Catalunya que ressegueixen el passat artesanal i et transporten a temps anteriors a la industrialització. Dos itineraris per descobrir barris sencers dedicats a un ofici, rutes guiades, museus i fires on t'ensenyen com es feien les coses abans.

Ruta de la Catalunya Central

Aquesta ruta comença al Molí de la Vila de Capellades, ara convertit en el Museu Molí Paperer, on avui dia encara es fabrica paper. Segueixes cap al barri del Rec d’Igualada, on hi havia adoberies i blanqueries per treballar el cuir, i on ara hi ha tallers creatius que han agafat el relleu. També pots visitar el Museu de la Pell per saber-ho tot sobre aquest art.

Per complementar els coneixements adquirits a Igualada, visitaràs Vic i el Museu de l’Art de la Pell. La part pràctica la pots trobar al carrer de la Riera, on hi ha tallers i botigues artesanes per comprar els seus productes. Segueix Ter amunt fins al seu afluent, el riu Ges, i arribaràs a Sant Pere de Torelló. Amb la Ruta de la Torneria descobriràs com es treballava la fusta. Per saber-ne més, a Torelló hi ha el Museu de la Torneria, o, si vols veure-ho de primera mà, pots anar al taller artesà La Torneria.

Al Lluçanès, al poble d’Alpens, pots trobar obres de ferro forjat pels carrers. Antigament, el foc i el ferro anaven lligats a molts oficis pràctics. La modernitat els ha relegat a aspectes més estètics. Cada dos anys es fa la Fira de la Forja, una trobada internacional de forjadors per als artistes del ferro.

L’última parada de la ruta artesana de la Catalunya Central és a Cardona. El castell romànic i gòtic, construït dalt d’un turó, vigila el Cardener i el salí, el Parc Cultural Muntanya de Sal. Al Museu de la Sal Josep Arnau es poden veure figures de sal, escultures tallades minuciosament.

Ruta artesana de les comarques de Barcelona

Ceràmica, rajoles, càntirs o tèxtil, artesania pròpia que et revela la ruta artesana de les comarques de Barcelona. A la primera parada pots aprendre a fer estampats a l’Obrador del Museu de l’Estampació de Premià de Mar. La tradició tèxtil és molt àmplia i històrica al territori.

Seguint la costa, fins a Arenys de Mar, ens podem acostar al cementiri per admirar-ne les escultures. A més del peix fresc i la flota pesquera, Arenys va ser coneguda durant el segle XIX per la punta al coixí, feta amb cotó d’alta qualitat, amb la qual es feia el ret fi, el punt d’Arenys. Al Museu Marès de la Punta d’Arenys també podràs veure més tècniques de teixir: la blonda, el Valenciennes, el xantillí, o el tonde.

Encara hi ha mestres artesanes ceramistes, com la Mia Llauder o Joan Serra, a Argentona. Tots dos estan vinculats a la ceràmica contemporània. En canvi, si vols veure demostracions de terratzo tradicional, pots esperar a la Fira Internacional de la Ceràmica, Argillà, o visitar el Museu del Càntir, amb peces mil·lenàries o alguns objectes pintats per Picasso.

Des de mitjan segle xix i l’època del Modernisme, un dels elements que es va promocionar va ser la rajola. A Esplugues de Llobregat pots recórrer les habitacions i els passadissos de Can Tinturé, el primer museu dedicat a la rajola, i després anar cap a La Rajoleta, un museu de ceràmica industrial, on podràs seguir tot el recorregut de producció.

Seguint el riu Llobregat amunt, en el seu camí cap a les fonts, ens topem amb Montserrat i, a la falda, Esparreguera. L’argila que trobem a la zona va influir en els ceramistes i terrissaires de la zona. Barrejant tradició i modernitat, amb aires més artístics, pots visitar els tallers de Ceràmiques Sedó.

Per acabar la ruta, t’aturaràs a Terrassa, on el Modernisme i el passat industrial tèxtil es troben. Al Museu Tèxtil de Terrassa, que forma part de la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya, pots explorar les exposicions temporals, que t’ensenyen diferents aspectes d’aquest món. A més pots anar al Vapor Aymerich, Amat i Jover, una antiga fàbrica tèxtil que acull el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica.


Дополнительная информация :

Rutes Artsanes de Catalunya