Modernisme al Maresme: el llegat de tres genis

Sabies que el quilòmetre zero de Gaudí es troba a Mataró? Que Lluís Domènech i Montaner, el geni del Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau a Barcelona, va reformar un castell medieval a Canet de Mar? Patricia Rojas, La Cosmopolilla, periodista i bloguer de viatges et proposa una ruta pel llegat modernista del Maresme, una comarca de la Costa Barcelona famosa per les seves platges però amb un gran patrimoni per descobrir. Tota una sorpresa!

Soc Patricia Rojas, periodista i blogger de viatges a La Cosmopolilla, on explico les meves aventures pel món des de 2013. Andalusa establerta a Barcelona, m'apassiona viatjar i perdre'm per nous llocs. Ja sigui a una hora de casa com a l'altre costat del planeta!

La Nau Gaudí, Mataró

1878. Un jove Antoni Gaudí a punt de graduar-se va rebre l'encàrrec de la Cooperativa Obrera Mataronesa. El més universal dels arquitectes catalans havia de dissenyar una colònia industrial amb cases, escola i fins i tot un casino al voltant de la fàbrica tèxtil. De l'ambiciós projecte inicial només es va construir la nau de blanqueig del cotó i un sanitari pròxim: la resta va quedar abandonat per falta de fons. Per a viatgers curiosos que vulguin imaginar el que va poder ser i no va ser: els plans originals es conserven en l'Arxiu Municipal de Mataró.

Però, quina és la importància de la Nau Gaudí? Més enllà del seu valor històric i artístic, aquest primer edifici de l'arquitecte català localitzat a Mataró va significar l'enlairament d'una carrera meteòrica. En la nau industrial Gaudí va utilitzar per primera vegada els arcs parabòlics per crear una estructura totalment diàfana, sense columnes que molestessin als obrers durant la feina. Esquelet curvilini que va replicar més tard a la Sagrada Família i a la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, tots dos santuaris han estat declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Però encara hi ha més. Els audaços plans de la Nau van ser presentats en l'Exposició Universal de París de 1889, captant l'atenció d'un ric empresari català: Eusebi Güell. Aquest va ser el començament d'una gran història d'amistat i mecenatge: Antoni Gaudí es va convertir en l'arquitecte responsable de fer realitat els somnis o bogeries del senyor Güell: els pavellons de la Finca Güell en 1884, el Palau Güell, els cellers Güell al Garraf, la cripta de la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló i el Park Güell a Barcelona. Un tàndem que sens dubte va transformar la ciutat comtal i els seus voltants per sempre.

Ruta de Puig i Calafalch en Mataró.

Canviem d'arquitecte però no de ciutat. Ara toca parlar d'una altra icona del modernisme nascuda a Mataró l'any 1867: Josep Puig i Cadafalch. Segur que has sentit parlar de la Casa Museu Amatller, encarregada a l’arquitecte per l’empresari de Xocolates Amatller, i que competeix en elegància amb la seva veïna la Casa Batlló al passeig de Gràcia. Puig i Cadafalch també va deixar empremta a la seva ciutat natal, reconeixible al llarg de tot el centre històric. I és que amb només 24 anys va assumir el càrrec d'arquitecte municipal. Així, és possible seguir la seva petjada pel saló de plens de l'Ajuntament de Mataró, el mercat del Rengle, la botiga La Confiança, la Casa Parera, l'edifici de la Beneficència o la Casa Coll i Regàs, el tresor modernista de Mataró.  

Et recomano que si visites aquesta preciosa casa burgesa facis molta atenció als detalls: la Filosa, figura d'una dona amb un fus a les mans dona la benvinguda als visitants entre altres divertides escultures de la seva façana. Una granota vestida amb uns pantalons o un mico amb jaqueta fan l'ullet a l'ocupació del propietari de l'habitatge, empresari del tèxtil.


Extra: si vols continuar descobrint l'obra de Puig i Cadafalch al Maresme, pots viatjar a la veïna localitat d'Argentona, on està situada la casa d'estiueig de l'arquitecte, la capella del Sagrament, la Torre d'Aigües del Cros o Ca Calopa.

Casa Museu de Domènech i Montaner, Canet de Mar.

No hi ha estius com els del poble, entre cigales, banys refrescants, migdiades i talls de síndria. I més si es passen a la vora del Mediterrani en una vila tan coqueta com Canet de Mar. Això havia de pensar la família Domènech i Montaner, qui no dubtava cada estiu a deixar Barcelona i instal·lar-se amb tota la prole a Ca Rocosa: Lluís i Maria Roura, natural de Canet, van tenir vuit fills. Entremig, va treballar en la impremta del seu pare, es va dedicar a la política i per descomptat, a l'arquitectura. En aquesta casa, ara reconvertida en museu encara es conserva l'estudi on va projectar algunes de les seves obres úniques, com el Palau de la Música Catalana. El balcó de la casa dona al carrer principal de la vila, on s'alcen altres dues de les seves creacions: l'Ateneu i la Casa Roura, per a la família de la seva dona.


El castell de Santa Florentina.

Medieval per fora, modernista per dins. Si vens a Canet de Mar una visita imperdible és aquesta fortalesa del segle XI on van viure els senyors de la vila allunyats del poble fins al mateix segle XX. Envoltat de bosc, aquest palau de pel·lícula va aconseguir la fama fa uns anys gràcies al rodatge de la sèrie de fantasia més vista en la història de la televisió: es va convertir en la llar de la Casa Tarly a Joc de Trons.

I per què el castell de Santa Florentina és un emblema del Modernisme al Maresme? Perquè va ser el mateix Domènech i Montaner qui es va encarregar de la seva restauració, a petició del seu oncle el comte de Canet de Mar, l’any 1910. Vidrieres de colors, ceràmiques, forjats, taulells i tota classe de detalls típics en la seva obra van ser incorporats a un luxós habitatge digne d'un rei: el mateix Alfons XIII es va allotjar en ella. Encara es conserva la seva habitació al castell, amb un gran llit de dosser. Reflex de l'esplendor d'una bella època que enlluerna després de més d'un segle en aquesta comarca de la costa barcelonina.


Дополнительная информация :

Turisme Maresme
Nau Gaudí
Casa Coll i Regàs
Casa Museu Domènech i Montaner
Castell de Santa Florentina
Canet turisme
Visit Mataró