Set idees per viure un estiu en família
Aquest estiu, refresca’t en família! Remullades, rutes vora el mar, esports aquàtics i banys d’aigua dolça. Si et falten idees per passar uns mesos de calor ben fresquets, aquí et proposem 9 idees per gaudir al màxim amb els petits de casa. Agafa el banyador, les xancletes i la tovallola i prepara’t per viure aventures úniques.
Rutes
Caminar a la vora del mar, aprofitant les pinedes i la brisa marina, és molt agradable a l'estiu. Què et semblen aquest parell de propostes per anar amb la canalla?
1. Camí de ronda entre Calella i Sant Pol
Un paisatge mediterrani esquitxat de cales de somni. Això és el que trobaràs si t’animes a fer aquest tram de camí de ronda entre Calella i Sant Pol de Mar. Un sender d’uns 10 quilòmetres de longitud, amb origen al segle XIX per controlar les poblacions de la costa i fer front al contraban. Conservat fins a l’actualitat, ara, és la millor manera de descobrir molts racons mentre et remulles de cala a cala. El punt de sortida és el càmping Roca Grossa de Calella. Comença amb un bany a la platja del mateix nom o a les del Morer i la Platjola, totes consecutives, i segueix fins al mirador de la Punta per admirar les vistes marítimes. Un cop a Sant Pol, els imprescindibles són la platja i la casa dels Pescadors i el recorregut pel carrer Consolat de Mar i el seu conjunt arquitectònic. Una bona manera d’acabar la caminada és fer-ho amb un bany a la platja de la Murtra o de les Roques Blanques, a l’extrem sud de Sant Pol.
2. Via marina del camí de Sant Jaume al Maresme
Una altra opció menys coneguda per fer una excursió vora el mar és la via marina del camí de Sant Jaume. Aquesta ruta que uneix la ciutat de Girona amb la de Barcelona resseguint l'antiga Via Marina de la Via Augusta té tres etapes que passen pel Maresme, concretament pels municipis que van des de Malgrat de Mar fins a Montgat. Es tracta de la primera ruta mediterrània que té el Camí de Sant Jaume a la península. Es va inaugurar l’any 2018, agafant de base la Via Augusta, considerada una ruta de pelegrinatge, tal com proven les ruïnes del monestir de Santa Maria de Panissars, portadores de les conegudes vieires de Sant Jaume. Si t’animes a fer-la, has de saber que pots aconseguir la teva credencial i segellar-la a les principals oficines de turisme del territori per on passa a mesura que vagis completant trams. Una idea que pots plantejar com un joc i que encantarà als més petits.
Activitats nàutiques
Una excursió en caiac o un dia d'aventures a les bases nàutiques de les comarques de Barcelona poden ser bones maneres de passar un dia d'estiu complet al mar. Aquí trobaràs algunes idees per si prefereixes tenir més contacte amb l'aigua.
3. Ruta en caiac per la costa del Garraf
Descobrir la costa des del mar és una experiència totalment diferent que si ho fas des de terra. Una de les maneres més interessants és fer-ho a ritme lent, remant, amb un caiac. A la costa del Garraf, tens diverses opcions. Des de Sitges, tens l’oportunitat de fer una excursió urbana i resseguir el front marítim fins a la punta de la vila o d’anar una mica més lluny i conèixer les cales que hi ha entre Sitges i Vilanova per descobrir la zona dels Colls-Miralpeix, una de les àrees més salvatges d’aquest front marítim. També hi pots arribar des de Vilanova fent una excursió guiada. Amb diversitat de cales, penya-segats i coves –a més d’un búnquer de la Guerra Civil— una de les joies de la corona és la cala Xica, una platja verge d’aigua turquesa ideal per fer una capbussada sota els penya-segats. Trobaràs més propostes al web de Garraf Turisme.
4. Esports aquàtics
Per gaudir del mar amb una mica d’aventura, has d’acostar-te a una de les dues estacions nàutiques que hi ha a les comarques de Barcelona: Vilanova i la Geltrú i Santa Susanna. Els esports nàutics per excel·lència són la vela i el windsurf, però també pots fer-hi caiac, paddle surf, submarinisme, esquí nàutic i surf d'estel, entre d'altres. És una opció ideal per passar un dia d’estiu en família. Només cal que escolliu l’esport que voleu practicar i que us llanceu a l’aventura. Trieu paddle surf i caiac si voleu una experiència més tranquil·la i animeu-vos amb l’esquí nàutic o el lloguer d’una llanxa sense títol si busqueu una mica més d’emoció.
Submarinisme i snorkel
Si tens fills que a l'estiu gairebé es converteixen en peixos, aquestes dues propostes t'interessen. Si són prou grans gaudiran d'allò més amb un bateig de submarinisme. Si no, què et sembla una mica d'immersió lleugera?
5. Bateig de submarinisme a Mataró
Prepara't per capbussar-te a les profunditats amb un bateig de submarinisme a Mataró. Sí, ho has llegit bé, no cal anar a l’altra punta del món per gaudir del fons marí. És una idea que agradarà molt si tens fills de més de 9 anys apassionats del mar. Molt a prop de la costa mataronina, hi ha la Trencada, una zona on hi ha antigues platges fossilitzades a 11 metres de profunditat i on es poden veure desenes d’espècies amagades entre les roques. No pateixis si el mar et fa una mica de respecte, un cop submergit, la pau que sentiràs et farà posar tota l’atenció en la màgia d’aquest món desconegut i que representa el 70% del planeta. Bancs de castanyoles i salpes, estrelles de mar vermelles i morenes són algunes de les espècies que podràs veure en aquesta immersió. També hi viuen llagostes, milanes, pops i meros. T’assegurem que la vida marina que hi podràs veure, et deixarà ben sorprès!
Informació pràctica: aquí trobaràs totes les empreses que proposen l’activitat a Mataró.
6. Platja i snorkel a Santa Susanna i Calella
Seguim dins del mar, però sense submergir-nos tant. Una altra manera de gaudir de la vida marina és amb un tub, unes ulleres i unes aletes. Als nens que adoren passar-se llargues estones a l’aigua, els entusiasmarà la idea! Si vols iniciar-te a la pràctica de l'immersió lleuguera, les platges de Santa Susanna i Calella són un bon lloc on fer-ho, ja que tenen força zones rocoses, on és més fàcil trobar-hi vida. Concretament, a Santa Susanna, pots a anar a la platja de les Caletes, formada per diferents platges petites. A Calella, tant la platja de la Roca Grossa com Cala Pins tens zones rocoses, on segur que trobaràs peixets. Els més comuns són els pelàgics, com les morrudes, els sards i les variades. També hi ha fadrins i donzelles, amb colors més vistosos; i a les zones sorrenques, podeu veure espècies com els mabres. Tornant a les roques, fixeu-vos en els mol·luscs i els crustacis com els blancs de mar, les lapes o els eriçons de mar. Si és el primer cop que fas snorkel, pots llogar un guia, t’ajudarà a identificar totes aquestes espècies. Si ho fas pel teu compte, tingues cura del mar. No toquis els peixos ni agafis estrelles, eriçons de mar i cap altre element de la flora i fauna marina per assegurar-ne la seva conservació. L’aventura està servida!
Gastronomia
Un bon àpat a tocar del mar sempre és un bon pla per un dia d'estiu. Un dels millors llocs on gaudir-ne és a la comarca del Baix Llobregat. Ens acompanyes?
7. Platja i gastronomia al Baix Llobregat
Si busques un pla més tranquil, què et sembla una estona de platja i un bon àpat amb vistes? A la costa del Baix Llobregat, amb una oferta llaminera de guinguetes de qualitat, només cal que triïs la platja on vols passar el dia i escullis el restaurant que et vingui de gust. T’ajudem a escollir? La tria de restaurant és més personal, però pel que fa a les platges, has de saber que la platja de Castelldefels és una platja amb Bandera Blava i tots els serveis disponibles, amb àrees de jocs esportius i de jocs esportius incloses. A la platja de Gavà, també hi trobaràs tots els serveis i la Bandera Blava, però el sistema de dunes que conserva recrea la imatge de platja mediterrània poc humanitzada. A Viladecans, hi tens quatre opcions: la Pineda i la Murta, amb aparcaments, armariets i més serveis; i Cal Francès i el Remolar són platges més verges, sense serveis ideals per gaudir de l’entorn natural. Finalment, al Prat de Llobregat, hi trobaràs més de cinc quilòmetres de platges, separats en cinc grans trams: la platja del Remolar, amb una zona naturista, la platja de la Roberta, la platja de Can Camins i la platja de la Ricada-ca l’Arana, protegida i amb ús públic restringit. La més equipada és la Can Camins, més còmoda per al públic familiar. Una activitat interessant que podeu amb la mainada després de dinar, és una visita al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM). Diferents activitats us ajudaran a conèixer el mar i la importància de la protecció de l’ecosistema marí.
Més informació:
Costa Barcelona Maresme Sant Pol de Mar Turisme
Calella Turisme
Via marina de Sant Jaume
Turisme Garraf
Visit Vilanova
Santa Susanna Turisme
Visit Mataró