DO Pla del Bages

La comarca del Bages, al cor de Catalunya, prop de les muntanyes de Montserrat, és una zona de gran tradició vinícola. Ja en el segle X, els monjos del monestir de Sant Benet de Bages produïen vi. Després de la plaga de fil•loxera que va afectar la majoria de vinyes catalanes, a finals del segle XIX, aquesta indústria va tornar a agafar impuls amb la creació del Celler Cooperatiu d’Artés, a principis del segle XX. La Denominació d’Origen Pla de Bages va néixer l’any 1995 i agrupa dotze cellers de la comarca del Bages. Aquests cellers es localitzen principalment a les poblacions de Manresa, Artés, Sant Fruitós de Bages, Fonollosa, Salelles i Maians. El Bages posseeix un microclima mediterrani de mitja muntanya, força rigorós a l’hivern, amb pluges escasses. Els sòls ondulats i poc rics donen com a resultat vinyes de rendiment baix, però amb un raïm de molta qualitat. Un altre tret característic d’aquesta zona són les barraques de vinya. Aquestes construccions en pedra seca s’utilitzen per guardar els estris i per donar aixopluc al pagès i es troben per tots els camps del Bages. En aquesta denominació d’origen, s’hi cultiva una varietat autòctona de raïm, el picapoll. Es tracta d’un raïm de gra menut, pell molt tendra i amb unes taques o picades característiques. La seva maduració és tardana, i el vi que s’elabora amb ell és afruitat, d’un color groc brillant i lleuger. A més del picapoll, els vins fan servir sobretot les varietats ull de llebre, cabernet sauvignon, macabeu i chardonnay. Els vins negres i rosats són afruitats i aromàtics, i els blancs, lleugers i exquisits. A la vall del Flequer, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, es pot realitzar un recorregut de cinc quilòmetres en què es descobreixen els terrenys de vinyes on els rabassaires —pagesos amb un contracte del propietari del terreny que els permetia conrear-hi vinyes— van construir barraques, feixes i tines. Les tines (o cups) servien per elaborar el vi i es trobaven a les cases. Però les de la vall del Flequer estan construïdes enmig de la muntanya. El recorregut inclou la visita a l’exposició sobre aquest tema al centre d’informació del Parc. Molts dels cellers de la zona ofereixen visites guiades a les seves instal•lacions. És el cas dels cellers Abadal, els cellers Solergibert, el Celler Cooperatiu d’Artés, o el celler Fargas-Fargas, una casa de pagès dedicada al conreu de la vinya que explica com es fa el cultiu respectuós amb la terra.
Comarques
Bages
Temporada
Tardor

Al mapa