Cementiris d'art etern!

Contràriament al que passa a la resta d'Europa, visitar cementiris no és una activitat turística gaire freqüent a les comarques de Barcelona. I és una llàstima, perquè als recintes funeraris de casa nostra podem admirar tombes, panteons i mausoleus que són veritables joies. No t'ho creus? Reserva't un matí i deixa't sorprendre per la riquesa artística, històrica, cultural i social d'aquests veritables museus a l'aire lliure. 

Aprofita aquest mes i apunta't a les visites guiades, teatralitzades i patrimonials que s'organitzen als cementiris més famosos de les comarques de Barcelona.

1. Cementiri de Vilanova i la Geltrú

Quan, a finals del segle XVIII, es van promulgar les ordenances sanitàries que decretaven el tancament dels cementiris parroquials i obligaven a construir els recintes funeraris fora dels nuclis urbans, molts arquitectes, artistes i artesans de l`època es van fregar les mans. S'imaginaven que els prohoms de la puixant burgesia comercial i industrial no s'estarien de res a l'hora de dissenyar el descans etern dels seus éssers estimats i no es van equivocar: els sepulcres que els van encarregar són absolutament espectaculars. N'hi ha molts exemples al cementiri de Vilanova i la Geltrú, protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, amb els panteons de la família Ortoll i Junqué, del polític i empresari Francesc Gumà, del pintor Joaquim Mir o dels escriptors Víctor Balaguer i Manuel de Cabanyes. Si hi vas, no marxis sense contemplar la capella, d'estil grecoromà, dedicada als metges, sacerdots i religioses morts durant l'epidèmia de còlera de 1854. T'agradarà!

2. Cementiri de Sinera a Arenys de Mar

El cementiri de Sinera, a Arenys de Mar, és una altra mostra de recinte funerari que fa goig d'explorar amb calma i tranquil·litat, gaudint de la bellesa de les obres de forja, vitrall i talla que hi ha. Un veritable museu a cel obert on destaca l'escultura realitzada per Josep Llimona per a l'hipogeu de la família Mundet l'any 1901, considerada una de les obres cabdals de l'art funerari modernista. I la tomba, sorprenentment senzilla, del poeta Salvador Espriu, qui desitjava descansar per sempre "somiant mars en calma, / la claror de Sinera". 

3. Cementiri dels Caputxins a Mataró

Ben a prop, a Mataró, el cementiri dels Caputxins acull més sepulcres monumentals que hauries de conèixer. El primer enterrament que s'hi va fer data de l'any 1818 i, des de llavors, han estat molts els mataronins que han volgut ser sepultats en aquest terreny, ubicat a la finca on hi havia l'antic convent de l'orde franciscana. Hi trobem els panteons monumentals dels pròcers Miquel Biada, Emili Cabanyes i Josep Puig i Cadafalch, però també les tombes de gent menys coneguda, com les dels cinc aviadors australians morts en accident davant la costa de Mataró durant la Segona Guerra Mundial. 

4. Cementiri de Vilafranca del Penedès

La bellesa del cementiri de Vilafranca del Penedès radica en el seu eclecticisme, ja que hi són representats tots els moviments artístics de finals del segle XIX i principis del XX. La tendència neoclàssica, per exemple, està present a les columnes, capitells i frontons del panteó de la família Miret-Abad. El moviment neogòtic, en canvi, el trobaràs a l'hipogeu de la família Milà i Fontanals. Però si el teu corrent preferit és el modernisme, no et perdis el panteó de Ramon Marimon i família: coronat per un àngel assegut en un tron sota una arquivolta ornamentada, gaudiràs molt amb els seus detalls naturalistes.

5. Cementiri de Terrassa

El cementiri de Terrassa també té interessants monuments funeraris de diferents èpoques, però són els mosaics que decoren les tombes, panteons i nínxols els que fan de la seva visita una experiència única. El responsable és Santiago Padrós, un artista terrassenc que va voler recuperar la tècnica de decoració amb tessel·les de colors tan habitual en el món paleocristià i que va obrir el taller que es convertiria en el bressol de tota una generació de mosaïcistes catalans. 

  • Més contemporani, però de visita imprescindible, és el cementiri nou d'Igualada. Dissenyat per Enric Miralles i Carme Pinós, aquest espai singular ha obtingut un premi FAD i està considerat com una de les obres més poètiques de l'arquitectura catalana. 


Més informació:

Cementiri de Vilanova i la Geltrú
Cementiri de Sinera a Arenys de Mar
Cementiri dels Caputxins de Mataró
Cementiri de Vilafranca del Penedès
Cementiri de Terrassa
Cementiri Nou d'Igualada