Gaudí més enllà de Barcelona

Naus industrials, criptes, cellers, jardins... La imaginació de l'arquitecte Antoni Gaudí no tenia aturador i l'aplicava a qualsevol repte que se li proposés, sempre amb el seu segell inconfusible. Un segle més tard tenim la sort de poder-ne gaudir (valgui la redundància) a diferents indrets de la demarcació de Barcelona, més enllà de la capital. Fem un recorregut per les obres del geni. Ens hi acompanyes?

Cripta de la Colònia Güell

Gaudí havia d'encarregar-se de tota l'església de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Però la mort de l'empresari Eusebi Güell va fer que només la cripta, magnífica i Patrimoni de la Humanitat, acabés portant la signatura gaudiniana. Alçada entre 1908 i 1914, cada columna de la cripta és diferent, i el conjunt funciona com un rellotge de sol per la llum que es filtra a través dels vitralls amb forma de pinya. El mobiliari que hi trobem també és de Gaudí.

Nau Gaudí

El que es considera el primer edifici de Gaudí el trobem a Mataró. Es tracta d'una sala de blanqueig industrial que va fer per a la Sociedad Cooperativa Obrera Mataronenseentre el 1878 i el 1883 i que destaca per l'ús dels arcs parabòlics que més endavant utilitzaria a tantes altres construccions. En l'actualitat, la batejada com a Nau Gaudí, és un espai d'art en què s'exposen principalment obres de la Col·lecció Lluís Bassat. A l'exterior es conserven unes curioses latrines, també amb el segell de l'arquitecte.

Jardins Artigas

En aquest espai encantador de l'any 1906 i situat als afores dela Pobla de Lillet, pedres, aigua i vegetació juguen i es combinen de manera elegant, i creen atmosferes diverses, des de ponts fins a escultures i coves artificials. Un racó bucòlic al que convé arribar-s'hi dalt del Tren del Ciment.

Primer Misteri de Glòria

El camí a la Santa Cova de Montserrat és un autèntic museu a l'aire lliure. Molts artistes de renom hi va deixar obra seva, formant l'anomenat Rosari Monumental de Montserrat. A Antoni Gaudí correspon la idea i execució parcial del Primer Misteri de Glòria (1907-1916), on també trobem escultures de Josep Llimona, Jeroni Martorell i Dionís Renart. 

Celler Güell

Compost de dues edificacions, celler i habitatge del porter, situades a Sitges i enllestides l'any 1901, presenten trets plenament gaudinians, tot i que alguns autors posen en dubte l'autoria d'Antoni Gaudí. En tot cas en seria coautor juntament amb el seu ajudant i deixeble Francesc Berenguer. El celler destaca per ser tot de pedra i de perfil triangular. L'edifici acull actualment un restaurant.

  • la Pobla de Lillet encara hi pots trobar una altra obra que s'atribueix al genial arquitecte: el Xalet del Catllaràs. 


Més informació:

Biografia d'Antoni Gaudí
Col·lecció Bassat – Nau Gaudí
Colònia Güell
Jardins Artigas
Montserrat
Turisme a Sitges