Descobreix el Vic del bisbe Oliba

Quan fa més de mil anys que l'abat Oliba va ser nomenat bisbe de Vic, la ciutat t'ofereix racons i rutes medievals per gaudir del seu llegat. Efemèrides i aniversaris se celebren cada dia, però pocs són mil·lenaris, i el d'Oliba mostra la magnitud d'aquesta figura renovadora de l'església i de Catalunya que va impulsar l'art romànic. La ciutat de Vicamb el seu bell centre històric i medieval, manté viva la petjada d'aquest bisbe visionari que va dibuixar les bases d'un espiritualisme català basat en la pau.

Per començar, la catedral de Sant Pere va ser encarregada i consagrada el 1038 pel llavors bisbe Oliba, un dels responsables de la importància del romànic a Catalunya. Avui manté la seva cripta, colgada, el claustre i un imponent campanar de 46 metres d'alçada, amb set pisos d'alçada separats per frisos amb decoració llombarda. Pinzellades de gòtic, barroc i neoclàssic han acabat de donar-li el seu aspecte actual amb el temps.

Molt a prop de la catedral, a poc més d'un minut a peu, trobem els altres dos punts claus del llegat del bisbe Oliba a la ciutat: el Museu Episcopal i el monument que li ret homenatge, ambdós ubicats a una plaça de la qual no t’imaginaràs el nom: sí, la plaça del bisbe Oliba.

El museu, que va ser fundat el 1851 pel bisbe Josep Morgades, recull obres pictòriques i escultòriques del gòtic i un bon conjunt de murals romànics. A més, un espai d'interpretació dins el mateix museu ens permet fer un recorregut audiovisual, interactiu i multimèdia pels passos de l'abat i bisbe Oliba.

A la plaça davant del museu, el monument que ret homenatge al bisbe, creat per Domènec Fita, va ser instal·lat arran de la commemoració del mil·lenari l'any 2002 i mostra una imatge moderna del bisbe, en una escultura d'acer de línies rectes i allargades.

La Catalunya de l'any 1000, que ens mostra el recorregut, va canviar molt gràcies a les assemblees de Pau i Treva de Déu que Oliba va promoure per tal de pacificar la terra, protegir els pagesos i els desvalguts i permetre el conreu de l'agricultura i el comerç.

Més enllà de Vic, Montserrat , Ripoll, Manresa o Sant Joan de les Abadesses són altres de les joies on el bisbe i abat va deixar les seves petjades i el seu llegat romànic. El Camí Oliba els connecta i ens permet redescobrir la seva trajectòria.


Més informació:

Museu Episcopal
Vic
Camí Oliba