4 idees sostenibles al Baix Llobregat

Arribes al divendres sense temps per planejar el cap de setmana? Potser et ve de gust canviar d’aires sense empassar-te les cues de l'autopista. Doncs molt més a prop del que et penses tens moltes opcions per gaudir de la cultura i la natura de forma respectuosa i sostenible. Segurament ja coneixes el segell de turisme sostenible Biosphere; el que potser encara no has descobert són aquests llocs que et faran gaudir de moments inoblidables. Els descobrim?

 

Abans de començar has de saber que el segell Biosphere és sinònim de turisme sostenible. Buscar els llocs que ostenten aquesta certificació (o d’altres que garanteixin la sostenibilitat) a l’hora de reservar els teus plans pel cap de setmana i les teves vacances, és contribuir a una forma de fer turisme necessària per cuidar l’entorn, la natura i la gent que hi viu. El turisme sostenible només serà possible si canviem la mirada a l’hora de triar destí i experiències. Ara et recomanem algunes, però en tens moltes més aquí.

1- Espais Naturals del Delta del Llobregat

Segurament has sentit a parlar del mirador dels avions o alguna vegada t’han recomanat una passejada en bici pels Espais Naturals Delta del Llobregat. Aquest delta, on el riu Llobregat, després de recórrer centenars de quilòmetres, desemboca al Mediterrani, és un paratge natural per gaudir en silenci, en bicicleta o caminant (en alguns trams no es permet l’entrada en bicicleta, però a l’entrada hi ha un pàrquing a disposició per guardar-les). Una xarxa d’espais protegits amb diverses propostes d'itineraris que sorprèn per la gran diversitat biològica que alberga: llacunes, aiguamolls, pinedes, dunes i platges verges resseguint els últims metres del riu Llobregat. Aquest paisatge està habitat per tota mena d’aus aquàtiques, cavalls i fins i tot un ramat d’ovelles que pasturen lliures. Un espai únic a tocar de casa teva!

2- Cripta Gaudí de la Colònia Güell

També coneguda com la Cripta de la Colònia Güell, aquest monument declarat patrimoni mundial per la UNESCO és un element indispensable per entendre l’univers d’Antoni Gaudí i la Sagrada Família. Considerada com una petita prova a escala real del que va materialitzar a la seva obra més famosa, la Cripta Gaudí ja conté tots els innovadors conceptes arquitectònics i de disseny com els arcs catenaris, el tractament de la llum i la voluntat d’integrar les construccions a l’entorn natural.

Una joia que havia de ser només la nau inferior d’un projecte molt més ambiciós que va quedar a mitges quan la família Güell, propietària de la colònia, li va cancel·lar el projecte. La Cripta Güell, de visita obligada, ha quedat emmarcada en l’antiga colònia, de casetes baixes i carrers tranquils que et transporta en el temps i complementa aquesta fabulosa visita.

3- Centre Jujol - Can Negre

Una antiga masia tradicional del segle XVIII que l’arquitecte modernista i íntim col·laborador de Gaudí va reformar de dalt a baix per transformar-la en la casa d’estiueig del Sr. Negre a Sant Joan Despí. El resultat, un original habitatge replet de formes ondulades i colors llampants que converteixen la visita en un conte de fades.

Hi ha diverses opcions de visites: des de Can Negre surt l’Itinerari Jujol que ressegueix la petjada històrica del que va ser arquitecte municipal durant vint anys, la visita 360 immersiva on els antics propietaris de l’edifici t’expliquen la història de la casa i diverses mostres i exposicions.

 4- Coves de Montserrat

Si per fora, la muntanya de Montserrat, ja et sembla espectacular, espera a veure-la per dintre. Les coves de Montserrat, també conegudes com a coves del Salnitre són un espectacle de la natura que tens molt a prop de l’encantador poble de Collbató, a només 30 minuts de Barcelona.

Per arribar-hi has de pujar unes quantes escales, que et van descobrint tot el paisatge de la comarca fins al mar. La pujada val la pena perquè la primera impressió de les coves et deixa sense alè. Les coves són un llegat natural extraordinari de fa milers i milers d’anys. 400 metres de recorregut que t’aniran descobrint un procés geològic en forma d’estalactites, estalagmites i columnes. Durant la visita, a més, t’explicaran tots els habitants que han poblat les coves al llarg dels anys i podràs gaudir d’un videomapping impressionant.


Més informació:

Turisme Baix Llobregat
Espais Naturals Delta del Llobregat
Cripta Gaudí de la Colònia Güell
Centre Jujol - Can Negre
Coves de Montserrat
Turisme Sostenible