Gastronomia de la terra: aquesta és la xarxa de productes locals d’Anoia
L’Anoia és una comarca que es descobreix pas a pas, entre rius i camins, però també es degusta a taula. La seva gastronomia és el reflex d’una terra agrícola i ramadera, marcada per l’equilibri entre la tradició i la creativitat. No cal buscar grans artificis: els plats típics de l’Anoia neixen del producte local, cuinat amb senzillesa i saviesa. Un paisatge que entra per la vista i acaba quedant-se al paladar.
Fer la Via Blava Anoia és submergir-se en aquest univers: mentre el riu guia el camí, cada poble ofereix un tast de la seva identitat a través dels plats i productes de proximitat.
1. Cargol la vinyala
És un cargol típic de l’Anoia, especialment valorat per la seva carn fina i gustosa. Es diferencia del bover perquè viu en terrenys de secà, i a la conca d’Òdena és on té més tradició. A la cuina s’hi presta a múltiples receptes: pot anar amb carn, amb peix o bé sol, amanit amb herbes, espècies o fins i tot amb xocolata.
Cada setembre, Òdena celebra la Fira de la Vinyala, una cita gastronòmica que reuneix restauradors i visitants per degustar aquest producte autènticament anoienc.
2. La carn, protagonista a taula
Si hi ha un producte emblemàtic de l’Anoia és la carn, sobretot la de porc i de caça. La comarca és coneguda per l’elaboració d’embotits artesans: llonganisses, fuets, botifarres blanques i negres que formen part de qualsevol esmorzar de forquilla o d’un bon entrepà.
El plat més celebrat és sens dubte la gallina d’indiot de Nadal, criada tradicionalment a les masies i convertida en peça central dels àpats festius. També hi tenen molta presència els guisats de conill amb allioli, la vedella estofada o la perdiu amb bolets, plats que recuperen l’aroma de la cuina de muntanya.
3. Els bolets i l’oli, tresors de la terra
Quan arriba la tardor, els boscos de l’Anoia esdevenen l’escenari de la recerca de bolets. Rovellons, ceps i llenegues es cuinen a la brasa o a la cassola, sovint acompanyats de patates o carn. És una cuina humil, que exalça la potència del producte.
No menys important és l’oli d’oliva verge extra, que es produeix a diversos pobles de la comarca. Fruitat, intens i amb caràcter, és l’ingredient que dona vida a pa amb tomàquet, amanides i verdures a la brasa.
4. Dolços i postres amb identitat
L’Anoia també té racons dolços. Com bé el forn de Jorba, un forn gairebé centenari, des de 1930, una parada oblida si ets a Jorba, cal provar la coca de forner i les galetes dolces i salades. Les coques de recapte —que poden ser salades o endolcir-se amb sucre i anís— són molt populars. Els torrons d’Agramunt han traspassat fronteres, però a les fleques locals també hi trobem ametlles garapinyades, panellets i mel procedent de la rica apicultura de la comarca.
Dels dolços també és important destacar Mas Buret, dels productors de mel més importants de Catalunya, situat a Santa Margarida de Montbui. D’aquí surt la mel de romaní o la mel de bruc a l’hivern. Pots visitar la productora de mel si estàs per l’Anoia o bé a prop de la Via Blava d’Anoia.
5. Els productes singulars locals d’Anoia
Aquesta cuina no és només una suma de receptes, sinó una xarxa de productes locals i singulars que connecta l’agricultura, la ramaderia i l’artesania alimentària amb la vida quotidiana. Cada plat de l’Anoia parla d’una relació íntima amb la terra i amb les estacions, i és aquest vincle el que fa que el menjar tingui gust de veritat.
Hem mencionat la producció de l’oli, també se li ha de donar molta importància al Cigronet de l’Anoia, és una varietat local transmesa durant generacions, ben adaptada al medi i amb gran valor gastronòmic. A la comarca diversos productors el conreen, alguns amb mètodes ecològics, com Fruits del Secà (Sant Pere Sallavinera) i Pep Mestre (Argençola).
6. Els cellers de la zona
A l’Anoia hi ha una oferta variada de cellers i caves que permeten gaudir d’una autèntica experiència enoturística. Es poden visitar espais com el Celler Pla de Morei, on es proposen activitats immersives com a “Enòleg per un dia” o maridatges entre vinyes i marges de pedra seca, o les Caves Bohigas, amb una masia del segle XIII, una capella neogòtica i impressionants caves subterrànies. També destaquen cellers com Can Feixes o Raventós Rossell, que combinen natura, vinya i tradició familiar, on la producció manté un fort caràcter artesanal i de qualitat.
7. Una xarxa de sabors locals
Recórrer la Via Blava d’Anoia no és només gaudir del paisatge fluvial, sinó també descobrir una cultura gastronòmica que es viu amb tots els sentits. A cada etapa hi ha un ingredient, un plat i una història per tastar.
Дополнительная информация :
Fira de la Vinyala La seva gastronomia
Monbruc, Oli d'oliva verge extra
Mas Buret
Productes singulars de la terra
Can Freixes
Raventós Rosell
Via Blava Anoia



