6 museus t’expliquen com es fa

Saps d'on venen, com, qui i on es fan les coses que consumim diàriament? Com es produeix el fil de coure que ens porta l'electricitat a casa? Com arriba l'aigua fins a l'aixeta? D'on surt el ciment de casa teva? I la roba? I els espaguetis? 6 museus de les comarques de Barcelona t'ho expliquen i et descobreixen el perquè i el com de les coses més quotidianes. No tens curiositat?

1. Museu del Coure

Al Museu del Coure pots descobrir que aquest metall noble és un dels pocs materials que es pot reciclar una i una altra vegada, indefinidament... de manera que d'un collaret de coure del Neolític podríem obtenir el coure necessari per a una pista conductora d'un ordinador d'última generació. Sense pèrdua de cap de les seves qualitats! Sabies que des de la passarel·la de La Farga es pot veure en directe el procés de foneria del coure i producció de l'alambró?

2. Museu del Ciment

Entre totes les meravelles del nostre món industrialitzat que ja no ens sorprenen n’hi ha dues que estan per tot arreu, i a les quals ja ni parem atenció: l'omnipresent ciment de les nostres ciutats té els seus orígens a Anglaterra, a mitjans del segle XIX, on li van posar el nom de Portland. La primera fàbrica de Portland a Espanya es va construir a Castellar de n'Hug, per encàrrec d'Eusebi Güell, i avui, ja en desús, és un recinte impressionant que acull el Museu del Ciment. S’hi pot accedir en tren des de la Pobla de Lillet i aprofitar per fer una parada als Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí.

3. Museu del Ferrocarril

 

Si vols saber més sobre el món del ferrocarril, has d'anar fins a Vilanova i la Geltrú. Aquesta localitat del Garraf acull un museu dedicat a aquest invent que va canviar el concepte de la distància per sempre. Trobaràs una col·lecció de locomotores de tracció de vapor incloent algunes de les màquines més antigues que es conserven a Espanya. A més, aquest any commemoren el 175 aniversari de l’arribada del ferrocarril a la Península i han preparat una exposició interactiva.

4. La Casa de les Aigües

Obra de l'arquitecte Rovira i Trias per aprofitar l'aigua dels aqüífers subterranis i solucionar els problemes d'abastiment d'aigua a finals del segle XIX. Els pous de Montcada o Casa de les Aigües són una magnífica obra del modernisme industrial català.

5. La Séquia i el Centre de l'Aigua de Can Font

Des del segle XIV, la Séquia porta l'aigua del riu Llobregat que necessita la ciutat de Manresa des de Balsareny. Una gran obra d'enginyeria hidràulica de l'època medieval de 26 km, al llarg dels quals es poden visitar molts espais d'interès natural, històric i arquitectònic. Al Centre de l'Aigua de Can Font es pot veure el camí que porta l'aigua, fresca, neta i purificada, fins a l'aixeta de casa teva i fa possible aquest miracle que encara avui ho és a molts llocs del món!

6. Pastes Sanmartí

Hi ha tantes coses que ens acompanyen el nostre dia a dia que ja ens semblen irrellevants. “”Què fem avui per dinar? Mmmm… qualsevol cosa… espaguetis!" Poca broma, que els espaguetis no són qualsevol cosa. Si més no, la pasta artesana que elaboren a Pastes Sanmartí, a la vila termal de Caldes de Montbui, és un producte amb una història i un secret al darrere. Un secret que, com diu el seu lema familiar, els fa "fideuers des del 1700". Hauràs d'anar-hi per descobrir-ho... Les visites només es fan de febrer a l'abril, els dimarts al matí i per a grups de no més de 10 persones. 

Extra: Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Cataluny 

 

També conegut com a MNACTEC és el lloc ideal per entendre com funcionen les coses. Una antiga fàbrica tèxtil, dissenyada per l'arquitecte modernista Lluís Muncunill, reconvertida en museu amb més de 200.000 objectes que mostren l'evolució de la ciència i la tècnica a Catalunya, posant especial atenció als invents i millores fets a casa. Un lloc per descobrir com aquests invents han millorat la societat i el dia a dia de tothom. Un museu ideal per despertar l'interès científic i tecnològic dels més petits. 


Més informació:

Museu del Coure
Museu del Ciment
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
Museu del Ferrocarril
La Casa de les Aigües
Parc de la Sèquia i Centre de l'Aigua de Can Font
Pastes Sanmartí

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal