Els contrastos de l’art romànic

Molts pensem en el romànic com un art auster i senzill, discretament integrat amb la natura. I això és ben cert, especialment a les petites esglésies que es van construir durant els segles XI i XII en els poblets de muntanya. Però el romànic també és un art ric i complex que reflecteix la sensibilitat aristocràtica dels monjos que vivien als monestirs en aquella època.

Romànic al Berguedà 

Al Berguedà el llegat romànic es troba escampat per tot arreu. El trobem a l'església de Sant Jaume de Frontanyà, amb un cimbori de dotze costats que és únic a Catalunya. Al monestir de Sant Llorenç, a un quilòmetre de Guardiola de Berguedà, els dibuixos en baix relleu que decoren un arc dovellat són, com a mínim, curiosos. El pont del Far de Cercs és l'única infraestructura d'aquest estil que es conserva a la comarca. Situat sobre el riu Llobregat a un engorjat entre penyals, es va construir per facilitar el pas del camí ral que unia Berga amb Bagà, la Pobla de Lillet i la Cerdanya. 

Romànic a Osona

El patrimoni romànic d'Osona té tres tresors a destacar. El primer és el campanar de la catedral de Vic, un mirador de 46 metres d'alçada que permet gaudir d'unes vistes impressionants de la capital de la comarca. A poques passes, el Museu Episcopal de Vic custodia una col·lecció d'art romànic molt envejada, que inclou el frontal de l'altar de l'església de Sant Andreu de Sagàs, la Mare de Déu de Santa Maria de Lluçà i una lipsanoteca procedent de l'església romànica de Santa Eugènia de Berga, a més de tot un seguit de pintures murals, tan brillants i acolorides que costa d'imaginar-les decorant les parets d'uns temples que avui se'ns mostren amb les parets pràcticament nues. El tercer tresor d'Osona s'alça sobre un meandre del riu Ter, a la vora del pantà de Sau. Ens referim, evidentment, al monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, una singular construcció que segueix els cànons del romànic, però amb màniga ampla: la seva planta mesura menys de llargada que d'amplada i el campanar només té dos pisos d'alçada. 

Romànic al Bages

Al Bages, no en manquen pas de monuments romànics de primeríssim nivell. Hi ha el Món Sant Benet, una icona medieval d'història agitada que guarda en el seu interior un claustre amb 64 capitells ricament esculpits amb temàtiques molt variades. També, l'abadia de Montserrat, on en ressalta especialment la portalada i la popular Moreneta, una marededéu de fusta policromada que és la patrona de Catalunya. I no ens oblidem de la col·legiata del castell de Cardona que amb més de dinou metres d'alçada, deixa molt clar que no va ser construïda per fomentar la introspecció entre els fidels. Demostrar la magnificència de Déu era el que es buscava!  

Romànic al Vallès Occidental

Unes altres terres amb empremtes romàniques ben marcades són les del Vallès Occidental. A Terrassa, per exemple, l'església de Santa Maria de la Seu d’Ègara conserva unes extraordinàries pintures murals dedicades al martiri de l'arquebisbe de Canterbury. I a Sant Cugatel claustre del monestir atraparà la teva mirada: els seus 144 capitells mostren un món tan ric en simbologia que millor que, si pots, t'apuntis a una visita guiada! 


Més informació:

Sant Jaume de Frontanyà
Guardiola de Berguedà
Cercs
Vic Turisme
Museu Episcopal de Vic
Monestir de Sant Pere de Casserres
Monestir de Sant Benet
Abadia de Montserrat
Cardona Turisme
Terrassa Turisme
Sant Cugat Turisme

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal