La ruta del pa artesanal i el blat forment

Si enyores el pa de debò, el que es feia amb mètodes artesanals, farines locals i pasta mare, t’hem de dir que encara en pots trobar a llocs com la comarca natural del Lluçanès. Una terra amb identitat pròpia, a mig camí entre la Plana de Vic i el Berguedà, on l'activitat pagesa és molt viva i on els aliments no es fabriquen: es fan. La ruta del pa i del blat forment t'encantarà tant si ets un foodie modern com un avi amb nostàlgia del passat.

La ruta del pa artesà i del blat forment és un recorregut gastronòmic per terres del Lluçanès que et permet entendre com es fa aquest aliment de manera tradicional. Els secrets es van desvetllant pas a pas, començant als camps de conreu i acabant a petits obradors amb forns de llenya, mostradors de marbre i la característica aroma del bon pa i de la cervesa més artesana.

1. El camp de cultiu 

La qualitat de la llavor és un element que s'ha de cuidar si es vol recol·lectar el millor cereal per elaborar els millors productes . Aquesta és la raó per la qual, al Lluçanès, hi ha alguns pagesos que han decidit recuperar varietats antigues de blat, menys productives però excepcionals pel que fa a  nutrients, sabor i digestibilitat. El blat forment és un exemple d'aquests cereals ancestrals; el blat xeixa, un altre. I de tots dos en pots aprendre molt al Mas Terricabras d'Oristà.

2. Forn Can Pujals

D'obradors que aposten per una elaboració artesanal del pa n'hi ha molts al Lluçanès, però el Forn Can Pujals de Sant Boi de Lluçanès és especial. També conegut com Cal Sendu, els dos germans que el porten treballen amb farina de forment, permeten fermentacions llargues i couen el pa lentament amb llenya i a l'estil morú; és a dir, en el mateix lloc on el foc s'ha fet prèviament. Una raresa única a la regió que s’ha de conèixer!  

3. Forn Sant Adjuntori

La visita també et permet descobrir el forn de llenya familiar d'Olost, una llarga història de vida, que ha mantingut la seva essència en la 5a generació de forners. Podreu conèixer el funcionament del forn i veure l’elaboració del procés del pa de blat forment. Podreu assaborir un pa amb la textura i aroma com el d’abans.

4. Cerveses Kibus

Visita a l’obrador de cerveses artesanes on podràs conèixer el procés d’elaboració natural i tradicional de la cervesa per aconseguir un producte de qualitat amb aromes i sabors únics. Podreu fer un tast de les cerveses elaborades amb blat forment i llúpol del territori.

  • La ruta del pa artesà i del blat forment és una proposta turística del Consorci del Lluçanès i cal fer reserva per participar-hi. 


Més informació:

La ruta del pa i del blat forment del Lluçanès
Turisme del Lluçanès

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal