Botigues centenàries

T'agraden les botigues antigues? Aquelles on tot està pensat per exposar els productes i que llueixin. Aquelles on, miris on miris, trobes miralls gegants, columnes, escalinates, caixes registradores gegants i detalls amagats que et transporten a una altra època. Molts pobles i ciutats han fet un esforç per mantenir les botigues com eren abans, sense modernitzar-les innecessàriament. Pots trobar exemples tot passejant... però hi ha llocs on aquestes botigues s'han convertit en un tret d'identitat propi. Saps on són? 

Les botigues de la plaça Gran de Calaf

A prop d’Igualada, cap a l’interior, trobem la vila de Calaf. Al centre històric, a prop de les muralles i el castell, trobaràs una plaça porxada amb el terra empedrat: la plaça Gran. Alguns dels edificis en desús s’han recuperat per mostrar com eren les botigues d’abans, a principi del segle xx, abans que el mercat dels dissabtes es mogués de la plaça i la vida minvés. Aquests espais museïtzats ens mostren una bodega, la impremta de Juan Oller, la Pastisseria Cal Mestres, Ultramarinos Cal Feu, el Colmado Cal Sala, la Merceria - Perfumeria Cal Garriga, una escola, i Vetes i fils Cal Cisteller. 

Botigues modernistes i noucentistes

El Modernisme va ser un corrent artístic que es va estendre al territori i entre la població. La burgesia catalana va contractar arquitectes i artistes modernistes per fer les seves cases. També ho van fer ajuntaments, ja que molts dels arquitectes municipals van beure dels corrents artístics de l’època.

Al carrer Raval de Montserrat del centre de Terrassa, trobaràs un edifici modernista decorat pel modernista Joaquim Vancells. El 1908 acollia la Confiteria Vídua Carné, i la seva residència era al segon pis. L’any 1934 es va convertir en la Farmàcia Albiñana, negoci que s’ha mantingut fins avui dia. Se n’han conservat tots els elements arquitectònics modernistes: la portalada amb ceràmica vidriada, també treballada amb ferro forjat i murals del mateix arquitecte.

Davant trobem el Mercat de la Independència. De planta triangular, és obra dels arquitectes municipals i modernistes Antoni Pascual, que va començar l’obra el 1904, i Melcior Vinyals, que la va acabar el 1908. Amb columnes de ferro colat que aguanten l’estructura, té claraboies que permeten l’entrada de llum natural. A l’ala més petita pots comprar el peix fresc, i a les altres, carn, fruita, verdures, espècies, llegums…

El 1929 es va obrir la Pastisseria Targarona a Igualada. D’aire noucentista, encara se’n conserven elements decoratius a l’interior i a les vidrieres. S’han adaptat als canvis a la societat i han innovat en els seus productes, com ho demostra el Premi a la Innovació 2022 que van rebre durant la Gala de la Pastisseria. Amb més de noranta anys d’història, combinen productes d’autor i de més clàssics, de tota la vida.

Ruta de botigues emblemàtiques per Vic i Mataró

El Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya ha desenvolupat el projecte de La Ruta dels emblemàtics, un recull de botigues amb història i valor tant cultural com turístic. A Vic tenim una quinzena d’establiments, la majoria al voltant de la plaça Major: merceria, farmàcia, joieria, llibreria, etc. Són botigues amb valor històric i/o patrimonial. Al centre de Mataró també trobaràs comerços d’aquestes categories. La majoria són al triangle format per la Basílica de Santa Maria, l’Ajuntament i la plaça de la Muralla.

Mercantic Vintage Village de Sant Cugat del Vallès

Si t’interessen els mobles vintage o les coses antigues, el Mercantic és un mercat permanent d’antiquaris i brocanters. Es va obrir el 1992 en una fàbrica de ceràmica fundada el 1956. És un bon lloc per passejar i descobrir mobles vintage i antiguitats, des de cascos militars antics per a tricicles, i màquines registradores, fins a una cabina telefònica portada de Londres. 

Si t’agrada visitar pobles i ciutats, fer una mica de rodamon, també pots aprofitar i ajustar bé el temps per anar-hi quan facin una fira artesana, medieval o d’època. És una manera de matar dos pardals d’un tret.


Més informació:

Mercantinc
Botigues Antigues de Calaf
Ruta dels emblemàtics