Paisatges sobre tela

A tocar de Barcelona, la comarca del Vallès Occidental amaga un patrimoni natural i cultural que ningú no s'espera. L'oferta inclou dos parcs naturals, un riu recuperat i un llegat amb empremtes modernistes i industrials importantíssimes. Si no t'ho creus, comprova-ho tu mateix! A continuació et donem unes claus imprescindibles perquè puguis gaudir intensament de la teva visita.

El Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac són dos espais verds de gran valor ecològic i paisatgístic. Per això estan protegits! Entorns incomparables que pots descobrir a peu o en BTT, i on sovint s'hi organitzen recorreguts guiats per experts. Especialment interessant és la pujada fins al monestir de Sant Llorenç del Munt: bastit al cim més alt del massís, des d'allà gaudiràs d'una panoràmica excepcional que abasta els Pirineus i la serra del Garraf.

Ben a prop, a 640 metres d'altitud i dins del terme municipal de Sant Llorenç Savall, neix el riu Ripoll. Es dirigeix cap al sud i, en el seu viatge per unir-se al Besòs, dibuixa paratges de gran bellesa. Com el torrent de Colobrers, un espai contaminat fins fa ben poc que avui presumeix d'aigües i marges nets. O com la sèquia Monar, una construcció del segle X que segueix dotant de vida les històriques hortes de la ribera.

El Ripoll és, precisament, una de les claus de l'exuberància patrimonial de Sabadell. I és que, des de finals del segle XIX, al marge del riu es van instal·lar moltes fàbriques tèxtils que van contribuir a l'enriquiment de la burgesia industrial de l'època. Una passejada tranquil·la pel centre de la població et permetrà descobrir joies modernistes com l'Hotel Suís, el Despatx Lluch, el Col·legi Enric Casassas, els safareigs de la Font Nova o la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. Si t'agrada l'arquitectura, aquesta és la teva!

La producció de teixits també va ser una important activitat econòmica a la Terrassa modernista. Per aquest motiu no és d'estranyar que la ciutat sigui la seu del Museu Tèxtil, un espai cultural amb una impressionant col·lecció de robes d'arreu del món i de diferents materials i tècniques. El Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, hauria de ser una altra parada obligatòria durant la teva visita. La màquina de vapor que feia anar els telers encara hi és, i et sorprendrà com es conserva!


Més informació:

Mapa de tops turístics del Vallès Occidental
Turisme del Vallès Occidental
Parc Natural de la Serra de Collserola
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Parc Fluvial del riu Ripoll
Turisme de Sabadell
Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
Turisme de Terrassa
Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya