Sota terra: 6 secrets soterrats per descobrir

Les comarques de Barcelona ofereixen una gran varietat de cavitats on pots accedir, endinsar-te en les profunditats de la terra i descobrir-ne els seus secrets. Es tracta d’espais sorprenents, ideals per visitar amb bona companyia i que de ben segur no et deixaran indiferent. Si t'agrada l'aventura o vols fer una activitat especial, et proposem sis cavernes de Barcelona que pots anar a veure en qualsevol estació de l’any.  

1. Coves del Toll:  

Si tens clar que vols veure una cova impressionant, pots anar directament a les Coves del Toll. Es tracta d'una de les coves calcàries més espectacuars de la Península i s’inclou dins el grup de les Grans Cavitats Catalanes. Situades al Moianès, a 7,5 quilòmetres de la capital comarcal, aquestes cavernes t’ofereixen un viatge fins a la prehistòria. L’aventura comença a l'interior mateix de les coves, però acaba al Museu arqueològic en la casa on va néixer Rafael Casanova.  

Són moltes les activitats que es duen a terme entorn d'aquestes coves prehistòriques, ja siguin visites familiars, activitats didàctiques, rutes guiades per a tots els públics o fins i tot el lloguer d'espais per a realitzar produccions audiovisuals!

2. Cova Simanya 

La Cova Simanya es troba al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, un espai natural únic, on hi ha centenars de rutes per gaudir de la natura en estat pur. Aquesta cova està situada al vessant est del Montcau i té un recorregut total de gairebé 400 metres, distribuïts en quatre galeries. Actualment, per tal de conservar aquest tresor natural amb restes arqueològiques, només es pot visitar de forma guiada durant els caps de setmana i, per tant, cal que reservis amb antelació als gestors de les visites guiades. 

Tot i haver estat habitada des del neolític i, fins i tot, en èpoques medievals, la Cova Simanya amaga moltes llegendes que en parlen com a niu de bèsties o d'ocells estranys i, fins i tot, es deia que amagava una misteriosa ciutat subterrània. Una mescla d’història i ficció que et deixarà bocabadat! 

3. Coves de Montserrat 

Sota la muntanya més famosa de Catalunya, al municipi de Collbató, pots trobar unes de les grans coves de la província de Barcelona, les Coves de Montserrat. Es tracta d'una cavitat subterrània natural de 530 metres que pots visitar per lliure o mitjançant la visita guiada que ofereix l'ajuntament d’aquest municipi del Baix Llobregat. 

Diu la llegenda que quan Antoni Gaudí les va visitar va quedar tan impressionat de les meravelles que hi va veure que, a partir d'aleshores, les estalactites i les estalagmites van inspirar la seva meravellosa obra. Sigui com sigui, aquesta és una cova impressionant que no pots passar per alt. 

4. Mina de sal Cardona 

A la localitat de Cardona pots descobrir-hi un fenomen natural únic al món, que encara avui en dia creix a mesura que la pluja l'erosiona: és La Muntanya de Sal. Durant anys, va ser una de les mines de sal potàssica més importants del món. Actualment, el vell recinte miner és el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un gran equipament cultural que vol divulgar la importància de la sal, l'excepcionalitat geològica del jaciment i l'aprofitament que l'home n'ha fet durant segles. Des del Parc s'ofereixen dues alternatives: la visita guiada i la visita teatralitzada, una opció interessant i dinàmica per visitar Cardona des d'una altra perspectiva, apta per a nens, però també per als més grans! 

5. Mines de Cercs: 

Aquesta és una opció que, si bé no és obra de la naturalesa no per això val menys la pena. Es tracta de les Mines de Cercs, on hi ha un museu dedicat a la història de les colònies mineres. Situat a la colònia de Sant Corneli, aquest museu mostra les característiques i els usos del carbó a finals del segle XIX i t’endinsa en aquest món dur i fosc on van treballar milers de persones durant gairebé dos segles. El museu, que forma part del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), et permet reviure de forma fidedigna tots els aspectes de l'extracció del carbó, des dels seus orígens fins al tancament de les mines a finals del segle XX.  

6. Mines de Gavà 

Al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà s’hi troba una de les mines en galeria més antigues d’Europa, ja que l’explotació dels minerals que s’hi troben va començar fa uns 6.000 anys i va durar un mil·lenni. Amb la variscita, el principal mineral que se n’extreia, es creaven ornaments i joies que després s’utilitzaven per comerciar al llarg de tota la Mediterrània.  

Actualment, pots anar a visitar aquestes mines en una recreació única acompanyada d'una proposta multimèdia de gran format per tal que descobreixis el que significava explotar una mina com aquesta a l’època del neolític. Creat amb l’objectiu de preservar i difondre aquest excepcional jaciment miner, el museu proposa una experiència única en on les restes de la mina conviuen amb una proposta moderna, on podràs descobrir el sistema de vida i les creences dels habitants de l’època mitjançant uns elaborats muntatges audiovisuals i multimèdia. 

Amb totes aquestes visites podràs veure i conèixer de primera mà els usos, costums i formació de les diferents cavernes que pots trobar a Barcelona. Tant si t’agrada caminar com si prefereixes fer una mica d'història o conèixer el patrimoni cultural del territori, les coves són una opció ideal per a tots els públics. 


Més informació:

Coves del Toll
Museu Arqueològic de Moià
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt
Cova Simanya
Coves de Montserrat
Mina de sal Cardona
Mines de Cercs
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
Parc Arqueològic de les Mines de Gavà
Museu de Gavà