Formatge

A les comarques pirinenques s'elabora una extensa varietat de formatges únics per la seva qualitat i el seu gust, ben característic. Entre tots ells destaca el de l'Alt Urgell i la Cerdanya, l'únic amb denominació d'origen catalana. L'elaboració es va encetar a principi del segle XX, arran la plaga de la filloxera, que va obligar molts pagesos a canviar la seva activitat. Alguns van fundar el 1915 la cooperativa agrícola Cadí, encara activa avui dia, amb una producció de 170 tones anuals. El formatge s'elabora amb llet de vaca frisona pasteuritzada i recollida cada dia. Atès el temps de curació d'un mes com a màxim, posseeix una textura cremosa i tendra, amb forats petits, una aroma dolça i penetrant, i un tast suau, de regust salí. Pel que fa al color, l'interior és blanquinós, amb una tonalitat ivori, i està recobert d'una escorça natural marró clar. Tan sols es pot comprar en peces senceres, d'uns dos quilos i mig de pes, etiquetades amb la denominació d'origen protegida. Aquest formatge es pot menjar com a entrant, i és especialment bo acompanyat de fruits secs, fruita fresca o vins de curta criança. També a l'Alt Urgell s'elabora el formatge del Montsec, elaborat amb llet de cabra. Semicurat, presenta una pasta tova i està protegit per una escorça de cendra. Una altra varietat tradicional dels Pirineus és el tupí, un formatge fermentat de pasta untuosa. Té un sabor fort i intens, amb un regust del licor que es mescla amb el quall de la llet de vaca o cabra en un recipient de terrissa anomenat 'tupí', que li confereix el nom. El Garrotxa, conegut també com a 'pell florida', és un formatge artesanal de pasta tova, elaborat a partir de llet de vaca o de cabra. La seva pell forma una escorça de color beix. Amb el tall de color blanc, té un sabor nítid, cremós i suau. Tots aquests formatges els podem trobar a establiments especialitzats d'arreu Catalunya i tastar-los, per exemple, a la Fira de Sant Ermengol, a la Seu d'Urgell, celebrada a mitjan octubre i a la qual es convoca una mostra de formatges artesans dels Pirineus, amb més de cent varietats diferents.
Comarques
Alt Urgell
Cerdanya
Temporada
Tot l'any

Al mapa