Malvasia

#
La malvasia de Sitges és un vi dolç típic d'aquesta població de la costa catalana que s'elabora amb una varietat de raïm de cep blanca originària de Grècia que rep el mateix nom. El raïm de malvasia és menut i els seus grans són grossos, molt dolços i aromàtics. A Catalunya es fa servir en la elaboració de vins de les denominacions d'origen Penedès i Tarragona. La varietat es conrea només als camps de Sitges i els seus voltants. El most, un cop fermentat, dóna lloc a una beguda olorosa, dolça i d'alta graduació que se sol beure després de les celebracions i de les xatonades. També s'utilitza, però, en la preparació de diversos plats de carn, com el pit d'ànec amb panses o els peus de porc. El seu buquet peculiar és fruit de diversos factors: la proximitat dels ceps al mar, la verema tardana i la considerable graduació i acidesa del vi. Ja era molt coneguda i apreciada a l'edat mitjana se l'esmenta al Tirant lo Blanc perquè se li suposaven propietats tòniques i medicinals. Diu la llegenda que els primers ceps van arribar de les costes de l'Adriàtic gràcies a un tal Jofre, un sitgetà que va participar en la defensa de Sicília a les ordres de Roger de Llúria. Allà va descobrir-ne l'elaboració de la mà dels frares del monestir de la ciutat que porta el mateix nom,Malvasia. Avui dia, però, aquesta varietat de vi es considera el producte més genuí de Sitges, per bé que tan sols es pot adquirir embotellat als cellers de la vila. D'entre tots, en destaca sens dubte el de l'hospital Sant Joan Baptista.
Comarques
Garraf
Temporada
Tardor

Al mapa