Patata bufet

#
La patata del bufet sembla tenir el seu origen en una varietat que s'acostuma a conrear a la Bretanya francesa, la Institut Beauvais, i que va ser importada a la comarca d'Osona. De fet, només es cultiva en aquestes contrades. El seu procés de maduració és llarg i per això es recull tard, cap a final del mes de setembre. És una patata boteruda, que té la pell fina i la carn blanca. Quant al sabor, és molt cremosa. A més de servir com a acompanyant de molts àpats, juga un paper principal en plats com el bacallà amb patates, la trumfada un puré amb llet o l'all cremat un plat de peix d'escata amb patates i molt d'all. Es pot trobar sobretot als mercats de la comarca d'Osona, especialment a prop d'Orís. En aquesta localitat, s'hi fa, des de l'any 1994, un mercat de la patata del bufet, on se'n venen fins a cinquanta tones. Es celebra tots els diumenges del mes d'octubre al matí, als jardins de la rectoria. Durant el mercat té lloc una mostra gastronòmica, que duen a terme les mestresses del poble. És un bon moment per tastar un plat tradicional d'Orís: els farcells de patata, pastanaga, porro i vedella.
Comarques
Osona
Temporada
Tardor

Al mapa