Llonganissa de Vic

#
La llonganissa de Vic és un dels embotits més arrelats a Catalunya i, sobretot, un dels més coneguts arreu del món, arran la seva presentació a l’Exposició Internacional de París del 1857. Avui dia és un dels signes d’identitat més senyers de la Plana de Vic, on compta amb una tradició venerable que es remunta, com a mínim, al segle XIV. No endebades, disposa d’Indicació Geogràfica Protegida i tan sols es pot comercialitzar amb una etiqueta que ho acrediti. La seva producció està molt controlada, fins al punt que a Vic només n’hi ha vuit productors. La decisió d’atorgar una indicació geogràfica específica respon, principalment, al clima particular de la Plana. Envoltada de muntanyes, hi abunden les boires i el fred, que influeixen al procés de maduració de la llonganissa i li donen un sabor exclusiu i peculiar. La llonganissa només s’elabora amb carns magres de porc seleccionades, sal i pebre negre, mesclades amb cansalada tallada a daus i macerades en fred durant uns dies. Un cop la carn ha estat embotida, es posa a secar durant un mínim de 45 dies. Al llarg d’aquest temps, la carn genera una flora típica, de color blanquinós, que li atorga l’aroma i el sabor característic. La millor varietat és la que ha estat embotida en una tripa cular. A Vic existeix un premi anual anomenat Llonganissa d’Or que premia la millor promoció dels productes gastronòmics catalans. El mercat setmanal de Vic, un dels més populars de Catalunya, és un bon lloc per adquirir-la.
Comarques
Osona
Temporada
Tot l'any

Al mapa