Maduixes

#
El cultiu de la maduixa a la comarca del Maresme s’ha beneficiat, en especial a la part muntanyosa, de la seva proximitat al mar i d’un microclima idoni. Els terrenys en pendent fan que el sol incideixi més del que caldria esperar durant els mesos d’hivern, just quan creix aquest fruit. La maduixa del Maresme creix en explotacions molt petites, de recollida artesanal, i que estan literalment penjades del terreny en pendent de la serralada litoral. Les varietats més conreades són la gaviota i la pájaro, molt reconeguda per la seva qualitat. Es caracteritza per tenir un color vermell intens, una textura carnosa i una agradable aroma. Quant al sabor, aquestes maduixes són molt dolces però amb un punt d’acidesa. La gastronomia catalana compta amb algunes receptes, sobretot de postres, com ara les maduixes amb vi i sucre, i la macedònia, a les quals s’acostuma barrejar amb pera, poma, taronja i plàtan. Però també hi ha d’altres plats on té un paper important. El farcell de pollastre cruixent farcit de maduixes amb salsa agredolça n’és un dels més destacats. A principi de maig es celebra a Sant Pol de Mar, a Sant Cebrià de Vallalta i a d’altres pobles propers del Maresme la Diada de la Maduixa, en el marc de les jornades gastronòmiques comarcals.
Comarques
Maresme
Temporada
Estiu

Al mapa