Bolets

#
Des de fa segles, el Berguedà es considera la millor zona per collir bolets gràcies a la seva climatologia i els seus boscos, humits a la tardor. Les varietats comestibles que més hi destaquen són els rovellons, els fredolics, els ceps, els moixernons, les múrgules i els ous de reig. Els bolets es poden consumir frescos, secs i confitats, i es cuinen de múltiples maneres, també segons les varietats. El rovelló, el més popular, és deliciós torrat a la brasa amb una senzilla picada d’all i julivert, o al forn; el fredolic, guisat o en sopes; els ceps, assecats després de tallar-los ben fins; i la múrgula, cuita abans d’afegir-la als guisats. Ara bé, la quantitat de plats de la cuina catalana que inclouen bolets és enorme. A tall d’exemple, es podria esmentar la sopa de bolets, el conill a la cassola amb bolets, el pastís de bolets, l’arròs de bacallà amb ceps o la crema de fredolics. Fins i tot existeix un pa de bolets. Des de principi d’octubre fins a mitjan novembre es duen a terme a diversos restaurants de la comarca les Jornades de La Cuina del Bolet, que permeten gaudir de plats preparats amb una gran varietat de productes locals. També a començament d’octubre es celebra a Berga el Concurs de Boletaires, amb més de cinquanta d’anys d’història, i on persones arribades de tot arreu competeixen per trobar els millors bolets de la comarca.
Comarques
Berguedà
Temporada
Tardor

Al mapa