El Barcelonès imprescindible

El Barcelonès és, probablement, la comarca més sorprenent de Catalunya. Té mar i muntanya. Museus plens d'art i instal·lacions esportives que es veneren com autèntiques catedrals laiques. Basíliques amb un futur esplendorós i restes arqueològiques on rememorar històries passades. Et presentem una guia bàsica per descobrir la comarca més petita de Catalunya... i també la més poblada! 

Què et sembla si comencem a explorar el Barcelonès al Parc Natural de la Serra de Collserola? Des del Camí del Cel del Tibidabo, a 500 metres d'alçada, tindràs les millors vistes de les cinc ciutats que formen part de la comarca: Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. Percebràs el Parc de la Serralada de Marina, un important espai verd que inclou el municipi de Santa Coloma i que és molt conegut pels naturalistes de l'àrea metropolitana perquè els permet observar la flora i la fauna típiques de la regió. Una mica més al sud, per la zona de Sant Adrià de Besòs, veuràs un espai de canyissos, aiguamolls i prats en els marges del riu Besòs; es tracta del Parc Fluvial del Besòs i és un racó natural apreciadíssim pels bird-watchers ja que es troba dins la ruta migratòria de moltes aus. I, si afines una mica els ulls, podràs admirar-ne el front marítim: més de 25 quilòmetres de mar i sorra amb les millors platges urbanes del Mediterrani. Paradisos accessibles, molt ben comunicats, amb Wi-Fi, tot tipus de serveis i una qualitat reconeguda amb la prestigiosa bandera blava.

T'interessa més la cultura que la natura? Perfecte! Al Barcelonès hi ha molts espais que encanten els aficionats a l'art i l'arquitectura. Al Museu Picasso de Barcelona trobaràs la millor col·lecció de pintures de joventut de l'artista de Màlaga. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya hi ha una impressionant selecció d'obres romàniques, gòtiques, renaixentistes i barroques. Al Museu de Badalona podràs entendre com es vivia a l'antiguitat clàssica, ja que s'hi conserven les restes arqueològiques de la ciutat romana de Baetulo. I al Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet tornaràs a plantar-te a l'època contemporània, amb una programació trencadora que no és apta per a ments tancades.

Si l'adjectiu que millor et vesteix és esportista, hauries de visita l'estadi del Futbol Club Barcelona: amb 99.000 places, el Camp Nou és un autèntic temple per als amants de les gestes futbolístiques i disposa d'un museu que amaga veritables sorpreses. També t'agradarà conèixer els principals escenaris dels Jocs Olímpics de 1992 a la ciutat comtat: l'Estadi Lluís Companys de Barcelona, el Palau Sant Jordi i les Piscines Picornell, per exemple. I, si vens amb prou temps, per què no assisteixes a alguna competició esportiva de primer nivell? Un partit de bàsquet a la seu del Club Joventut de Badalona, de beisbol al camp municipal de l'Hospitalet o de tennis al Reial Club de Tennis de Barcelona són tres opcions que estan molt bé.   

Necessites recuperar forces després d'aquesta sobredosi d'energia i dinamisme? Descansa una estona a qualsevol dels monestirs i esglésies de la comarca! A Barcelona, la Basílica de la Sagrada Família és una parada obligada pels fans d'Antoni Gaudí i una obra fonamental per entendre l'univers creatiu del genial arquitecte modernista. També a Barcelona, però molt menys conegut, hi ha un altre temple ideal per a ànimes fatigades: ens referim al Monestir de Sant Pau del Camp, un antic cenobi al bell mig del barri del Raval que amaga uns arcs singularíssims de clara influència islàmica. I a Badalona, el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra t'atraparà amb el seu claustre perfectament conservat i el seu preciós refectori.


Més informació:

Parc Natural de la Serra de Collserola
Parc d'Atraccions del Tibidabo
Parc de la Serralada de Marina
Parc Fluvial del Besòs
Museu Picasso de Barcelona
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Museu de Badalona
Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat
Futbol Club Barcelona
Divina Seguros Joventut
Reial Club de Tennis de Barcelona
Basílica de la Sagrada Família
Monestir de Sant Pau del Camp
Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
Turisme de Barcelona
Turisme de Badalona