Ametlla

#
Els fruits secs han estat des de fa segles un aliment bàsic a Catalunya. Les ametlles no han faltat gairebé mai a cap festa ni tampoc als grans àpats. De fet, constitueixen un ingredient fonamental de molts plats de la cuina catalana, i en especial de les salses i els acompanyaments. Són ben coneguts alguns dolços tradicionals, com ara les ametlles garapinyades (cobertes de sucre cremat), el torró i els panellets. També certes begudes, com les ratafies, els ametllats i la llet o l’orxata d’ametlles, que fan les delícies dels més llaminers. Com es veu, l’ametlla es pot menjar de moltes maneres: crua, salada, fregida o torrada. Ja a la cuina medieval es feia a Catalunya llet o sopa d’ametlles i no era gens estrany prendre-les a les postres, sobretot entre les gents del camp o els pescadors. La producció es concentra a Lleida i Tarragona. A la comarca del Bages, terra de fruits secs, es prepara un dolç típic conegut com a ametlles de la llum, i a Banyoles, un altre de ben curiós, els poquibons. Al Priorat, en canvi, creix una varietat específica anomenada rofa i, a més, hi ha la possibilitat de fer-hi una mica d’agroturisme. Les rutes s’obren a l’agost i al setembre, i permeten veure i fins i tot participar a la collita i l’assecada.
Comarques
Garrigues
Ribera d'Ebre
Segrià
Terra Alta
Temporada
Estiu

Al mapa