Mató

#
El mató, també anomenat 'brull' o 'brollat', és un formatge fresc molt popular a Catalunya. De fet, és un dels productes artesanals més consumits al país. No endebades, al segle XIX les pageses ja el venien als mercats de Montserrat i Marganell. S’elabora amb llet pasteuritzada de cabra o de vaca bullida i coagulada amb suc de llimona. La pasta resultant, ben tova, es filtrava abans amb un drap o amb un recipient de vímet o canya. És de color blanc lletós i lluent, i de textura tova i gelatinosa. No té escorça i el seu sabor és fresc i dolç gràcies a la concentració de la lactosa durant el procés de coagulació. A Catalunya es menja aquest formatge per postres, acompanyat de mel, sucre o ametlles picades. D’un temps ençà, però, s’ha provat d’incorporar-lo a diversos plats, entre els quals destaca la lasanya amb gambes, mató i verdures. Des del 1997 i a final d’octubre, es celebra a Monistrol la Fira de la Coca i el Mató, on se’n poden tastar de tota mena, com ara el que s’elabora amb llet i cafè.
Comarques
Bages
Temporada
Tot l'any

Al mapa