Al camp, amb cabàs

Vols veure com es cultiven les delicioses maduixes del Maresme? T'interessa conèixer el procés d'elaboració de la malvasia de Sitges? T'agradaria visitar un obrador d'embotits en plena acció o que un apicultor t'ensenyi les seves arnes? Et proposem un passeig gastronòmic per les comarques de Barcelona perquè puguis descobrir l'origen de tot el que menges.

1. Hortes del Baix Llobregat

El Baix Llobregat és una de les comarques de Barcelona amb una tradició agrària més arrelada i això es nota en la riquesa de productes que es troben a les seves hortes. Espàrrecs, cireres, faves i carxofes que pots adquirir als mercats que s'organitzen setmanalment en els pobles o directament al camp, entre eines, animals i maquinària. T'agradaria conèixer de prop els pagesos que conreen allò que poses a la taula?

Explotacions destacades: 

Cal Nolasc. Aquest camp forma part del Parc Agrari del Baix Llobregat i s'hi cultiven verdures, hortalisses i fruites ecològiques. 

D'Enric Eco. Especialitzats en maduixes i tomàquets, en funció de la temporada.

2. Slow Food al Garraf i el Penedès

El moviment Slow Food té molta empenta al Garraf i al Penedès, de manera que és ben fàcil localitzar-hi productors que respecten les tradicions gastronòmiques locals i aposten per una agricultura de proximitat i sostenible. Masies on adquirir verdures i hortalisses ecològiques, granges especialitzades en la criança del gall autòcton del Penedès seguint uns criteris de qualitat màxima i cellers que et reben amb una copeta de vi de malvasia! 

Explotacions destacades: 

Celler Vega de Ribes. Una mateixa família té cura de les vinyes d'aquest celler des de l'edat mitjana. 

Cal Sis Dits. Explotació familiar a Vilobí del Penedès, on es venen productes d'horta ecològics i figues.

Granja Rural d'Espitlles. Galls, polletes i pulardes d'autèntica raça penedesenca.

3. Cereals de varietats antigues a l'Anoia

A l'Anoia, una comarca on el blat és el primer conreu en importància, encara queden finques on les farines s'elaboren amb molins de pedra i cereals de varietats que, a d'altres llocs, han estat oblidades. Quan vinguis a visitar-les, aprofita per veure-hi també alguna explotació de productes apícoles: et divertiràs molt observant les abelles en el seu hàbitat i podràs aprendre com es fa la mel, el pol·len, el pròpolis, els caramels, etc.

Explotacions destacades:

Molí de pedra de Josep Mestre. En aquesta finca es cultiven varietats antigues de cereals i les farines s'elaboren amb molí de pedra.

Mas Buret. Una explotació apícola amb més de 200 arnes.

4. Obradors d'embotits i formatges a Osona

A Osona, els elaboradors artesanals més interessants els trobaràs als obradors de carn i embotits: no oblidem que aquesta és terra de porcs amb bona criança! La llonganissa de Vic és l'estrella de la casa, però també s'hi fan d'altres delícies: formatges i làctics, cerveses i ratafies, pastissos i productes derivats de les castanyes.

Explotacions destacades:

Collfred. Autèntics embotits artesanals en una masia de Vidrà amb bestiar propi.

Masia Molí de la Llavina. D'aquesta formatgeria va sortir el primer formatge blau elaborat a Catalunya.  

Castanya de Viladrau. A tocar del Parc Natural del Montseny, una finca amb castanyers emblemàtics i un catàleg impressionant de productes tan curiosos com la botifarra de castanyes.

5. Animals feliços al Berguedà

Vaques brunes, cabres alpines, xais lletons… si t'agrada veure animals pasturant tranquil·lament al mig dels prats, al Berguedà hi ha moltes explotacions ramaderes que treballen d'acord a les formes artesanes més tradicionals i crien animals feliços i equilibrats. 

Explotacions destacades:

Cal Roio. Un lloc ideal per comprar carn de pollastre i vedella ecològica.

Formatges Cuirols. Josep Venturós fa formatges com els de la seva àvia i controla tot el procés personalment: des de l'alimentació de les cabres fins a l'etiquetatge final.

Xai de Ferreres. Amb un ramat de xais alimentat només amb les pastures de l'entorn, la carn que venen té una qualitat immillorable. 

6. Maduixes del Maresme

Acabem el nostre recorregut al Maresme, una comarca ben coneguda per la qualitat dels seus pèsols, les mongetes del Ganxet i, sobretot, les maduixes. I és que les condicions climàtiques i orogràfiques de la zona són ideals per conrear aquesta fruita durant tot l'any: aquí la maduixa supera la seva famosa estacionalitat!

Explotació destacada: 

Can Marpons. Més de 40 anys cultivant maduixes de diferents varietats a Arenys de Munt.

  • T'interessen les plantes remeieres i els productes que se'n deriven? Si pots, apropa’t a Santa Margarida i els Monjos durant la Fira del Remeiart i podràs conèixer un munt d'elaboradors artesans que treballen amb herbes.


Plus d'information :

Benvinguts a pagès: Jornades per redescobrir la nostra terra
Gastronomia del Maresme
Gastronomia del Baix Llobregat
Gastronomia del Garraf
Gastronomia del Penedès
Gastronomia de l'Anoia
Gastronomia d'Osona
Gastronomia del Berguedà
Fira del Remeiart a Santa Margarida i els Monjos