2 rutes pel Camí de la Sal

De Cardona a Súria i de Súria a Manresa, dues rutes que ressegueixen el camí del transport de la sal. L'itinerari es pot fer a peu o en bicicleta, sempre a prop de les aigües del riu Cardener. Una oportunitat per visitar restes històriques mil·lenàries com dues necròpolis i el poble vell de Súria. I d'altres de més actuals, però també d'interès, com la colònia Palà de Torroella, del terme municipal de Navàs, i el Parc de l'Agulla de Manresa.

1. De Cardona a Súria

Primer tram d'aquesta ruta de la sal que s'inicia a Cardona i que en poc més de quatre hores et portarà fins a Súria. Començaràs el trajecte a la població amb la fortalesa medieval més important de Catalunya, deixant enrere el Parc de la Muntanya de la Sal i albirant l’espectacular silueta de la Serra de Castelltallat a l’horitzó. Després trobaràs la necròpolis de la Vinya del Guitarra, on es conserven nou tombes excavades sobre una roca, i la de Can Banyes, que està dividida en dues zones. Ens ensenyen com eren els cementiris rurals a Catalunya entre els segles X i XII. Més endavant, el recorregut passa per Palà de Torroella, una petita població que va tenir el seu origen en la Colònia Palà, un complex industrial que es va construir a la riba del riu Cardener a finals del segle XIX. Aquest primer tram del Camí de la Sal acaba a Súria, on podràs visitar un casc històric medieval. 

2. De Súria a Manresa

Aquest segon tram del Camí de Sal és una mica més llarg. Dura unes sis hores (23 quilòmetres) i passa per dues poblacions del Bages molt vinculades al transport de la sal i a la Revolució Industrial. La primera és Callús, a la qual arribaràs des del popular barri de Manxons. Era parada habitual dels traginers de sal, que dormien a l’Hostal Can Mestret, que ja no existeix, i bevien vins de la comarca. Una vasta zona de conreus et portarà fins a la segona població d’interès que trobaràs en aquest tram, Sant Joan de Vilatorrada, on a mitjans del segle XIX van erigir-se tres fàbriques tèxtils, Borràs, Burés i Gallifa, que van motivar un fort creixement demogràfic. El camí l’acabaràs al Parc de l’Agulla de Manresa, un lloc ideal per gaudir d’un merescut pícnic i de les vistes que t’ofereix aquesta zona de lleure de la capital del Bages.


Més informació:

Turisme de Cardona
Turisme de Súria
Navàs
Parc de l'Agulla de Manresa
Turisme de Manresa
Bages Turisme
Callús
Sant Joan de Vilatorrada