Carxofa

La carxofa ha estat des de principis del segle XX la principal hortalissa conreada al delta del riu Llobregat, per la fertilitat del sòl i la suavitat del clima. En concret, a la comarca del Baix Llobregat es cultiven tres varietats de carxofa: la carxofa blanca de Tudela, la camús de Bretanya i la carxofa de Benicarló. Encara que es poden trobar als mercats durant tot l'any, la producció és especialment intensa al mes de març. Aquesta carxofa es pot comprar també a la Fira Avícola Raça Prat, que es fa al Prat de Llobregat a mitjan mes de desembre. En aquesta mateixa ciutat, es fa una carxofada popular l'últim diumenge de març, on es poden tastar les moltes maneres de preparar-la. Una altra festa dedicada a la carxofa, la Festa de la Carxofa Popular, es fa el mes de febrer a Sant Boi de Llobregat. S'hi fan servir més de quatre tones d'aquest aliment i, a més d'un tast, la festa inclou concursos de menjar carxofes. Entre els plats que fan servir la carxofa, en destaquen dos de típics a la cuina catalana: el bacallà a la catalana (bacallà fregit amb patates, pèsols i carxofes fregides) i l' olla de recapte: una olla de verdures amb mongetes, bledes, patates i trossos de carxofa bullits. Aquest hortalissa també es pot menjar directament al forn o a la brasa, o acompanyant un guisat de corder. La carxofa ha estat des de principis del segle XX la principal hortalissa conreada al delta del riu Llobregat, per la fertilitat del sòl i la suavitat del clima. En concret, a la comarca del Baix Llobregat es cultiven tres varietats de carxofa: la carxofa blanca de Tudela, la camús de Bretanya i la carxofa de Benicarló. Encara que es poden trobar als mercats durant tot l'any, la producció és especialment intensa al mes de març. Aquesta carxofa es pot comprar també a la Fira Avícola Raça Prat, que es fa al Prat de Llobregat a mitjan mes de desembre. En aquesta mateixa ciutat, es fa una carxofada popular l'últim diumenge de març, on es poden tastar les moltes maneres de preparar-la. Una altra festa dedicada a la carxofa, la Festa de la Carxofa Popular, es fa el mes de febrer a Sant Boi de Llobregat. S'hi fan servir més de quatre tones d'aquest aliment i, a més d'un tast, la festa inclou concursos de menjar carxofes. Entre els plats que fan servir la carxofa, en destaquen dos de típics a la cuina catalana: el bacallà a la catalana (bacallà fregit amb patates, pèsols i carxofes fregides) i l'olla de recapte: una olla de verdures amb mongetes, bledes, patates i trossos de carxofa bullits. Aquest hortalissa també es pot menjar directament al forn o a la brasa, o acompanyant un guisat de corder.
Comarques
Baix Llobregat
Temporada
Hivern

Al mapa