Temps de verema

La verema sempre ha estat identificada amb la festa. Des de temps antics, la recol·lecció del raïm ha tingut caràcter de ritual, ja sigui pel seu arrelament a les terres mediterrànies o per la seva ànima popular amb les colles formades per veremadors i veremadores. Encara que avui dia el procés està majoritàriament mecanitzat, el moment de separar el raïm de la vinya continua essent motiu de celebració, i són molts els pobles i ciutats de les comarques de Barcelona que organitzen festes de la verema obertes a tothom. Així que treu l'agenda!

Amb el vi com a protagonista, hi ha tot un calendari festiu que s'estén per les Rutes del Vi de les comarques de Barcelona. La verema que acostuma a obrir la temporada és la del Penedès i cada any d'agost fins octubre la comarca i els cellers s'omplen d’activitats que només es poden gaudir durant aquesta època de l'any: Collir el raïm ja madur, assaborir els primer most, trepitjar el raïm com es feia antigament... la primera data que no et pots perdre de la Festa de la Verema al Penedès és el cap de setmana dels Pícnics als Cellers on tens tantes propostes com cellers amb opcions d’aperitius, brunchs i dinars sempre acompanyats dels vins de cada establiment. Cal reservar aviat ja que les places acostumen a esgotar-se ràpidament.

Una altra proposta és La Verema del Cava, un festival que es celebra durant un mes, des de finals d'agost fins a finals de setembre, a cellers emblemàtics del Penedès. Cada celler prepara una activitat enoturística d'alta qualitat. Cada cap de setmana tens diferents propostes i totes han sigut pensades per fer-les en aforaments reduïts. Experiències inoblidables per conèixer el món del cava en el seu millor mes.

El 7 i 8 setembre, Sant Sadurní d'Anoia celebra la seva Festa de la Fil·loxera, en què es rememora com la població va superar aquesta terrible plaga que, a finals del segle XIX, en va arrasar les vinyes. Si vas amb nens, estaran encantats amb un ninot de proporcions gegantines que encarna aquest insecte perjudicial i que vomita foc per tots costats. És la veritable estrella de la festa!

A Alella, la Festa de la Verema s'organitza a mitjans de setembre i inclou una mostra enogastronòmica en què els cellers presenten novetats i els restaurants, les seves millors creacions culinàries. Com si es tractés d’una festa major, durant 10 dies el poble i els cellers s’omplen de música, mercats, mostres, visites i moltes propostes i activitats al voltant del vi de la pansa blanca. Una bona oportunitat per descobrir una mica més d’aquest raconet del Maremse!

El primer cap de setmana d’octubre, a Artés, té lloc la Festa de la Verema del Bages. El poble s'omple de gent decidida a gaudir dels espectacles al carrer, la degustació de productes artesans i el lliurament de premis a la conservació de les barraques de vinya i les tines de pedra, les extraordinàries construccions que són un dels patrimonis arquitectònics més importants de la comarca. Abans, durant tot el mes de setembre pots gaudir d'activitats de verema a diferents cellers de la comarca. 

Sitges també celebra la Festa de la Verema i la Mostra de Vins a començament d’octubre, amb concursos de trepitjadors de raïm, la famosa font del vi i una mostra de gastronomia i vins al passeig de la Ribera. Una bona ocasió per gaudir de la brisa marina i la beguda preferida del déu Bacus. 

A finals d'octubre se celebra la Festa del Most a Font-rubí, unes jornades que són dignes hereves de les antigues tradicions de verema. L'esmorzar de pagès és un dels actes amb més èxit de la celebració, juntament amb la trepitjada popular on els participants, amb els peus descalços, premsen el raïm a l'interior de grans cubells de fusta. 

  • Vols aprofitar les festes de la verema per dormir a una finca vitivinícola? Consulta els allotjaments disponibles a la web de Barcelona és molt més


Més informació:

Festa de la Verema al Penedès
La Verema del Cava
Festa de la Fil·loxera
Festa de la Verema d'Alella
Festa de la Verema del Bages
Festa del Most de Font-rubí
Festa de la Verema de Sitges