Freixenet

Freixenet és la primera empresa mundial pel que fa al volum de producció de cava de qualitat elaborat amb el mètode tradicional. La seva història es remunta al 1861, quan Josep Sala i Ferrés va fundar Casa Sala, la primera marca exportadora de Sant Sadurní d'Anoia i precursora del celler actual, que s'ubica en un magnífic edifici d'estil modernista, construït l'any 1927 per l'arquitecte Josep Ros i Ros al cor de la comarca de l'Alt Penedès.Avui dia, Freixenet elabora cent milions d'ampolles anuals, entre les quals el cava que s'ha convertit en una de les marques estrella de la casa, el Carta Nevada, i el cava líder en exportació, Cordón Negro, present a les taules de 140 països. Així mateix, Grupo Freixenet compta amb divuit cellers repartits per regions vitivinícoles espanyoles i estrangeres (a Califòrnia i a Austràlia). Malgrat l'expansió, segueix sent un negoci familiar on conviuen tres generacions.Els caves Freixenet sorgeixen del raïm plantat en unes 350 hectàrees de vinya que s'estenen per la regió del Penedès i del vi a granel que compren a altres cellers de la zona. Així completen un repertori de varietats que va des de les blanques macabeu, xarel·lo, parellada i malvasia fins a les negres trepat, monastrell o pinot noir.La història, la tècnica i la tradició de Freixenet es repassen durant la visita al celler de Sant Sadurní d'Anoia al llarg d'un itinerari guiat d'uns noranta minuts de durada que permet veure el procés d'elaboració del cava. El recorregut comença amb un vídeo sobre la història familiar de Freixenet i els seus orígens en el món vinícola. Durant la projecció també es poden veure alguns exemples de la publicitat televisiva que ha fet la marca any rere any, coincidint amb les vacances de Nadal, fins a esdevenir un important referent per al gran públic.Durant la segona part de l'itinerari es visiten les parts més antigues de l'empresa: la sala de bótes, els diferents pisos de les caves i la gruta de roca on descansen les ampolles arrambades o en pupitres. El guia també explica el mètode tradicional, importat de la regió francesa de la Champagne, que se segueix en l'elaboració del cava i les diferències entre les tasques que es realitzaven l'any 1914, quan Freixenet començà en el negoci dels escumosos, i actualment.A continuació, tots els visitants poden pujar a un trenet que porta des de la part més antiga a la resta d'instal·lacions de la planta de Freixenet. Es tracta gairebé d'un viatge en el temps pel món del cava que permet veure les diferències entre la maquinària del passat i la contemporània, i entendre com conviuen la tradició i la innovació. Un tast de cava hi posa el punt final.Cal reservar la cita a través de la pàgina web de les caves, on s'ofereix també la possibilitat de realitzar visites personalitzades per a famílies amb infants o per a grups de fins a vint persones. Es pot escollir entre la possibilitat d'acompanyar la degustació final amb un assortit d'embotits i formatges de la zona o rebre un obsequi.
Varietat del Celler
Chardonnay
Garnatxa negra
Macabeu
Malvasia de Sitges
Merlot
Parellada
Pinot noir
Trepat
Ull de llebre
Xarel·lo (pansa blanca)
Denominació d'Origen
Cava
Segells i certificacions Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona Compromís Biosphere

Al mapa