Plans de natura a prop de Barcelona

Si ets dels que els agrada compaginar les visites culturals a la ciutat amb alguna escapada a la natura, aquí et deixem amb les quatre rutes preferides dels barcelonins. Ells també necessiten gaudir-les i baixar les revolucions de tant en tant. Sobretot si les tenen a prop. N’hi ha per a tots els nivells i, com a gairebé a tots els punts del país, s’hi pot anar en qualsevol estació de l’any.

Els espais naturals del Delta del Llobregat, les millors panoràmiques de Barcelona

A tocar de l’aeroport, en l’entrada sud de la ciutat, hi trobaràs els espais naturals del Delta del Llobregat, un dels dos rius que irriguen la ciutat. És una extensa plana que conforma la segona zona més humida de Barcelona. Hi ha miradors des d’on pots observar tota mena d’ocells i ànecs, llargs camins per fer excursions en bicicleta sense cansar-te massa, cavalls que pasturen lliurement, grans extensions de platges poc concorregudes, vegetació pròpia de la desembocadura dels rius… És una de les millors opcions si no vols allunyar-te de Barcelona. El trajecte en transport públic triga al voltant d’una hora des del centre de la ciutat.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, les muntanyes vermelloses

Si surts de la ciutat cap al nord, trobaràs el singular paisatge d’aquest parc que està format per cingles i monolits rogencs que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen la part baixa de les muntanyes. Repartides per les valls també hi han trobat restes arqueològiques mil·lenàries, com les de la cova Simanya; i masies típiques. Si t’hi apropes, pots visitar el monestir de Sant Llorenç del Munt, situat al cim de la Mola, que és el monument més emblemàtic del massís i també l’excursió preferida la població local.

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

En direcció a Girona pots gaudir d’una de les joies de la corona verda de Barcelona. El Montseny és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de la metròpoli. Està enlairat entre les planes de les comarques del Vallès, Osona i la Selva, i la seva biodiversitat extraordinària té un valor universal que ha inspirat artistes, intel·lectuals i científics. De fet, va ser declarat reserva de la biosfera fa quaranta anys. S’hi troben alzinars, suredes i pinedes a les parts baixes, vegetació més pròpia del països del centre d’Europa a partir dels 1.000 metres i, fins i tot, arbres propis d’ambients subalpins.

Al febrer comença la temporada de passejades guiades i a més, cada cap de setmana pots triar entre diverses activitats per gaudir de la natura i aprendre més sobre la flora i la fauna autòctones, com el tritó del Montseny.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, un dels més grans del país

I encara més cap al nord, el Berguedà és una de les comarques preferides dels excursionistes barcelonins. Un dels motius és que aquí es troba el Parc Natural del Cadí-Moixeró, un dels més grans del país. Els amants de la natura valoren el gran nombre d’espècies de flora i fauna que hi ha en aquest entorn privilegiat, i també la bellesa de les seves muntanyes. Aquí s’alça, de fet, un d iels pics més alts de Catalunya, el Vulturó, i a prop també hi ha el cim més emblemàtic, el Pedraforca. Al Cadí-Moixeró, s’hi pot practicar senderisme, bicicleta de muntanya i escalada entre altres activitats.


Més informació:

Espais naturals del Delta del Llobregat
Visita Sant Llorenç del Munt
Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Parc natural del Cadí-Moixeró,
Embassament de La Baells